Wykonanie
Prowadzenie bloga ma wg mnie bardzo dużo dobrych stron, bo siłą rzeczy staram się przygotowywać potrawy, których albo jeszcze nie
jadłam, albo sama nie robiłam.
Daje mi to dużo frajdy i satysfakcji. Czasami jednak, tak jak dziś, mam ochotę na zwyczajny, dobrze znany, oswojony i tak lubiany smak:
mięso wieprzowe w aromatycznym, gęstym sosie, czyli gulasz :) Przygotowałam dziś gulasz ze
schabu wieprzowego (który szybko się dusi) z
pieczarkami, a podałam go z cudowną
kaszą jęczmienną z
soczewicą i
suszonymi pomidorami - gotową mieszanką ze sklepu SYS, czyli firmy do której mam zaufanie i której produkty zawsze, niezmiennie i z
serca Wam polecam :) To świetnej jakości produkty z
suszonych warzyw, z różnymi
kaszami,
ryżem i ciekawymi dodatkami. Przygotowywane z pieczołowitością, naturalne i bez chemii, smakują po prostu domowo. Mam dla Was niespodziankę - od dziś do końca miesiąca, czyli do ostatniego dnia listopada 2014 możecie kupić wszystkie produkty w sklepie SYS aż o 15 % taniej . Wystarczy, że przy zamówieniu wpiszecie hasło: siosmutki, a rabat naliczy się automatycznie.Zapraszam Was więc najpierw na pyszny obiad, a zaraz
potem na zakupy :)
Składniki:0,5 kg
schabu wieprzowego1
cebula10
pieczarek3 łyżki
oleju3/4 do 1 szklanki
wody2 ząbki
czosnkusól,
pieprz1 łyżka
mąkiPrzygotowanie:
Mięso kroję w kawałki, oprószam połową
mąki, lekko
solę i wrzucam na patelnię z rozgrzanym
olejem (nie za dużo, ma się smażyć a nie gotować). Gdy wszystkie kawałki
mięsa są rumiane, dodaję na patelnię pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek, smażę razem kilka minut (pod pokrywką), po czym dodaję
pieczarki. Doprawiam
solą i
pieprzem. Smażę wszystko chwilę, dolewam część
wody i pod przykryciem duszę 15 minut, aż
mięso będzie miękkie. Pozostałą część
mąki mieszam z 1-2 łyżkami
wody, dolewam na patelnię, mieszam aż sos zgęstnieje. Duszę jeszcze 10 minut. Gulasz podaję gorący z dowolną
kaszą.Przepis autorski.