Wykonanie
Bitki schabowe, czyli
schabowy w sosie własnym z dodatkiem
cebuli - klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny
sos jest silne zrumienienie
mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające się w ustach
mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej
cebuli.
Skladniki:około 80 dkg
schabu1
cebulaolejmąka do obtoczenia
mięsasól,
pieprz1 szklanka
wodyWykonanie:
mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folią spożywczą.
Mięso posolić i oprószyć
pieprzem, następnie obtoczyć w
mące. Nadmiar strzepnąćkotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano w międzyczasie obrać
cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać
łopatką i też odsunąć na bok robiąc miejsce, by zeszklić
cebulę. Podlać
wodą i dusić do miekkości około 45 minutŻYCZĘ SMACZNEGO!