ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka wieprzowa sprzed lat - mocno oklepana lecz najprościej smakowita

Polędwiczka wieprzowa sprzed lat - mocno oklepana lecz najprościej smakowita

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe z mięsnego rarytasu - drogiego i odświętnego stały się produktem pospolicie używanym w naszych kuchniach. Ich zakup nie stanowi już żadnego problemu, jak to kiedyś bywało. Nastąpił istny wysyp pomysłów na przygotowanie tej delikatnej części wieprzowego mięsa - co jeden to bardziej wymyślny. Można zaryzykować stwierdzenie, że część z nas ma już polędwiczkowy przesyt. Ja dziś postanowiłam przedstawić przepis na polędwicę w formie jaką pamiętam z przed lat. Kiedyś bowiem zakup polędwiczki był nie lada wyczynem, a samo przygotowanie jej na obiad wprowadzało klimat odświętny ;) Prosto, smacznie, bez kombinacji.
Składniki:
1 dorodna polędwiczka wieprzowa
1 spora cebula
mąka do obtoczenia mięsa
sól, pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
odrobina wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umytą, pozbawioną błon polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry rozbijamy na cienkie kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy z odrobiną soli - cebulę pokrojoną w pióra. Zdejmujemy z tłuszczu. Obtoczone w mące kotleciki smażymy na lekko rumiano na tym samym tłuszczu. Pod koniec smażenia - każdy kotlecik oprószamy solą i pieprzem. Kiedy wszystkie kotleciki usmażone wrzucamy do nich cebulkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami w koperku i ulubioną surówką.
Prostota i esencja smaku polędwicy wieprzowej. Mięsko jest miękkie, delikatne - rozpływa się w ustach - jak to polędwiczka ;) Smak przeszłości, który warto czasem wskrzesić.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/06/poledwiczka-wieprzowa-sprzed-lat-mocno.html