Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe z
mięsnego rarytasu - drogiego i odświętnego stały się produktem pospolicie używanym w naszych kuchniach. Ich zakup nie stanowi już żadnego problemu, jak to kiedyś bywało. Nastąpił istny wysyp pomysłów na przygotowanie tej delikatnej części
wieprzowego mięsa - co jeden to bardziej wymyślny. Można zaryzykować stwierdzenie, że część z nas ma już polędwiczkowy przesyt. Ja dziś postanowiłam przedstawić przepis na
polędwicę w formie jaką pamiętam z przed lat. Kiedyś bowiem zakup
polędwiczki był nie lada wyczynem, a samo przygotowanie jej na obiad wprowadzało klimat odświętny ;) Prosto, smacznie, bez kombinacji.

Składniki:1 dorodna polędwiczka wieprzowa

1 spora
cebulamąka do obtoczenia
mięsasól,
pieprz świeżo mielony
olej do smażeniaodrobina
wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:Umytą, pozbawioną błon
polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry rozbijamy na cienkie kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy z odrobiną
soli -
cebulę pokrojoną w
pióra. Zdejmujemy z tłuszczu. Obtoczone w
mące kotleciki smażymy na lekko rumiano na tym samym tłuszczu. Pod koniec smażenia - każdy kotlecik oprószamy
solą i
pieprzem. Kiedy wszystkie kotleciki usmażone wrzucamy do nich
cebulkę, podlewamy odrobiną
wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami w
koperku i ulubioną surówką.Prostota i esencja smaku
polędwicy wieprzowej.
Mięsko jest miękkie, delikatne - rozpływa się w ustach - jak to polędwiczka ;) Smak przeszłości, który warto czasem wskrzesić.