ßßß
Składniki:1 dorodna polędwiczka wieprzowa
1 spora cebulamąka do obtoczenia mięsasól, pieprz świeżo mielonyolej do smażeniaodrobina wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:Umytą, pozbawioną błon polędwicę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry rozbijamy na cienkie kotleciki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy z odrobiną soli - cebulę pokrojoną w pióra. Zdejmujemy z tłuszczu. Obtoczone w mące kotleciki smażymy na lekko rumiano na tym samym tłuszczu. Pod koniec smażenia - każdy kotlecik oprószamy solą i pieprzem. Kiedy wszystkie kotleciki usmażone wrzucamy do nich cebulkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem. Podajemy z młodymi ziemniaczkami w koperku i ulubioną surówką.Prostota i esencja smaku polędwicy wieprzowej. Mięsko jest miękkie, delikatne - rozpływa się w ustach - jak to polędwiczka ;) Smak przeszłości, który warto czasem wskrzesić.