Wykonanie
13 października 2013

Kruchy, intensywnie pachnący
grzybami schab, to pyszny pomysł na niedzielny obiad.
SCHAB PIECZONY W PIECZARKACHSkładniki:70 dag
schabu w kawałkach5 ząbków
czosnku50 dag
pieczarek3
cebulesólpieprzolej do smażenia
Schab myjemy dokładnie, odsączamy na ręczniku kuchennym i obtaczamy w posiekanym drobno
czosnku oraz
pieprzu (na tym etapie nie solimy
mięsa). Odstawiamy go na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie obsmażamy
mięso z każdej strony, tak, aby zewnętrzna warstwa się ścięła. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upieczeniu kroimy
schab w plastry o grubości około 1 cm. Każdy płat solimy i ponownie wkładamy do sosu.
Cebulkę kroimy w piórka i szklimy na 2 łyżkach
oleju. Dodajemy posiekane w plasterki
pieczarki i całość smażymy, żeby
pieczarki puścił
wodę. Układamy je na plastrach
schabu. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut (180*C).




Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.