ßßß Cookit - przepis na Zielona pasta na kanapki i do makaronów

Zielona pasta na kanapki i do makaronów

nazwa

Wykonanie

Zielona pasta na kanapki i do makaronów
Składniki:
listki z 1 pęczka rzodkiewki
2 duże lub 4 mniejsze pęczki natki pietruszki
doniczka bazylii
2 duże ząbki czosnku
mały słoik (270 g) suszonych pomidorów w oleju
4 duże garście obranych pistacji
4 duże garście słonecznika
ok. 4 łyżki octu balsamicznego
olej rzepakowy do regulacji gęstości
sól do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do dobrego malaksera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, olejem rzepakowym kontrolujemy gęstość pasty. Polecam zrobić gęstszą, a w razie konkretnych potrzeb nieco rozrzedzić dodając trochę oleju. Pasta ziołowa to doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do sosów do sałatek czy baza sosu do makaronu. Polecam!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/zielona-pasta-na-kanapki-i-do-makaronow.html