ßßß
Składniki:4 średniej wielkości cukinie2 szklanki koktajlowyh pomidorków2 ząbki czosnkuolejmakaron bezglutenowyPesto z cukinii – składniki:1 szklanka podsmażonej lub ugrilowanej cukini1/4 szklanki słonecznika podprażonego na suchej patelni2 łyżki olejutrochę wody z gotowanego makaronu1 garść liści świeżej bazyliisól, pieprz2 łyżki soku z cytryny3 ząbki usmażonego czosnku (smażymy go razem z pomidorkami)Wykonanie – pesto:Wszystke składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Dla uzyskania lepszej gładkości pesto należy zmielić podprażony słonecznik na jednolitą masę i potem dodać do blendera.Po zmiksowaniu pesto dodajemy do ugotowanego makaronu i warzyw.Wykonanie – warzywa i makaron:Makaron bezglutenowy gotujemy wg wskazówek na opakowaniuCukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy i podsamżamy na patelni lub grilujemyDoprawaimy solą i sproszkowanym czosnkiemPomidorki kroimy na połówki i z posiekanym czosnkiem podsamżamy na patelni lub grilujemy, solimy do smaku i smażymy mieszając tak długo, aż pomidorki będą się lekko marszczyćUsmażony z pomidorkami czosnek (tylko czosnek) dodajemy do pesto (patrz przepis powyżej)Parę pomidorków i plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji