Wykonanie
Okazuje się, że pesto można zrobić nawet z
cukinii. Czy ktoś z Was już próbował?Pesto z
cukinii należy już do moich ulubionych. Sukces smakowy tkwi w podsmażeniu
cukini z
solą i sproszkowanym
czosnkiem na dość wysokim ogniu. Nie przypalamy! Nieodzownym dodatkiem, który sprawi, że dokładkom nie będzie końca jest idealnie podprażony
słonecznik. Idealnie, znaczy, że nie może być ani za jasny, ani za ciemny. Uzyskamy to prażąc
słonecznik na małym ogniu i często mieszając.Użyłam
makaron bezglutenowy, ale może być każdy inny.
Składniki:4 średniej wielkości
cukinie2 szklanki koktajlowyh
pomidorków2 ząbki
czosnkuolejmakaron bezglutenowyPesto z
cukinii – składniki:1 szklanka podsmażonej lub ugrilowanej
cukini1/4 szklanki
słonecznika podprażonego na suchej patelni2 łyżki
olejutrochę
wody z gotowanego
makaronu1 garść liści świeżej
bazyliisól,
pieprz2 łyżki
soku z cytryny3 ząbki usmażonego
czosnku (smażymy go razem z
pomidorkami)Wykonanie – pesto:Wszystke składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Dla uzyskania lepszej gładkości pesto należy zmielić podprażony
słonecznik na jednolitą masę i
potem dodać do blendera.Po zmiksowaniu pesto dodajemy do ugotowanego
makaronu i warzyw.Wykonanie – warzywa i
makaron:
Makaron bezglutenowy gotujemy wg wskazówek na opakowaniu
Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy i podsamżamy na patelni lub grilujemyDoprawaimy
solą i sproszkowanym
czosnkiemPomidorki kroimy na połówki i z posiekanym
czosnkiem podsamżamy na patelni lub grilujemy, solimy do smaku i smażymy mieszając tak długo, aż
pomidorki będą się lekko marszczyćUsmażony z
pomidorkami czosnek (tylko
czosnek) dodajemy do pesto (patrz przepis powyżej)Parę
pomidorków i plastrów
cukinii zostawiamy do dekoracji