ßßß



Wiosna – ruszamy z lekkimi daniami! Choć rzadko powtarzam przepisy, tą sałatkę mogłabym jeść codziennie. Połączenie buraka z prażonym orzechem i suszonym pomidorem okazało się zdecydowanie genialne! To idealny przykład, że warto eksperymentować ze smakami, a sałatki nadają się do tego idealnie!(2 porcje)2 GARŚCIE MIKSU SAŁAT300g PIERSI Z KURCZAKA1 upieczony w folii BURAK5 SUSZONYCH POMIDORÓW W ZALEWIEKASZA JĘCZMIENNA (lub inna, np jaglana, orkiszowa, bulgur); ugotowana (1/2 szklanki)garść ORZECHÓW WŁOSKICHkilka plasterków TWARDEGO SERA np PARMEZAN/CHEDDARPRZYPRAWY: SŁODKA I OSTRA PAPRYKA W PROSZKU, IMBIROLIWA Z OLIWEKDRESSING :MUSZTARDA (2 łyżeczki)OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)MIÓD (1 łyżeczka)OCET WINNY (2 łyżeczki)CYNAMON (1/3 łyżeczki)SÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!Buraka obieramy, skrapiamy oliwą, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200* ok. 1-1,5h (do miękkości). Kurczaka kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy mięso, przyprawy i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając aż mięso się zrumieni. Pomidorki kroimy w kosteczkę, orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć. Na talerzach układamy sałaty. Dodajemy upieczonego i pokrojonego w plasterki buraka, pomidory, kurczaka. Posypujemy orzechami i serem. W naczynku łączymy składniki dressingu. Skrapiamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

sałatka z rukolą, rodzynkami i pomidorkami koktajlowymi
sałatka z roladkami z łososia, grillowaną papryką, oliwkami i orzeszkami ziemnymiPodziel się: