Wykonanie
0 LikesPodziel się:




Wiosna – ruszamy z lekkimi daniami! Choć rzadko powtarzam przepisy, tą
sałatkę mogłabym jeść codziennie. Połączenie
buraka z prażonym
orzechem i
suszonym pomidorem okazało się zdecydowanie genialne! To idealny przykład, że warto eksperymentować ze
smakami, a sałatki nadają się do tego idealnie!(2 porcje)2 GARŚCIE
MIKSU SAŁAT300g
PIERSI Z KURCZAKA1 upieczony w folii
BURAK5
SUSZONYCH POMIDORÓW W ZALEWIEKASZA JĘCZMIENNA (lub inna, np jaglana, orkiszowa, bulgur); ugotowana (1/2 szklanki)garść
ORZECHÓW WŁOSKICHkilka plasterków
TWARDEGO SERA np PARMEZAN/CHEDDAR
PRZYPRAWY: SŁODKA I
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU,
IMBIROLIWA Z OLIWEKDRESSING :
MUSZTARDA (2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)
MIÓD (1 łyżeczka)
OCET WINNY (2 łyżeczki)
CYNAMON (1/3 łyżeczki)
SÓL I
PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!
Buraka obieramy, skrapiamy
oliwą, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200* ok. 1-1,5h (do miękkości).
Kurczaka kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy
mięso,
przyprawy i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając aż
mięso się zrumieni.
Pomidorki kroimy w kosteczkę,
orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć. Na talerzach układamy
sałaty. Dodajemy upieczonego i pokrojonego w plasterki
buraka,
pomidory,
kurczaka. Posypujemy
orzechami i
serem. W naczynku łączymy składniki dressingu. Skrapiamy nim
sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!


sałatka z
rukolą,
rodzynkami i
pomidorkami koktajlowymi
sałatka z roladkami z
łososia, grillowaną
papryką,
oliwkami i
orzeszkami ziemnymiPodziel się: