Wykonanie

Czy ulubiona zupa wielu Polaków może Nas czymś jeszcze zaskoczyć? Oj, tak. Taką wersję (pikantną, mocno
pomidorową, aromatyczną) przygotowywałam pierwszy raz. By uczynić ją bardziej sycącą dodałam do niej
mięsne pulpeciki nadziewane
pietruszką i
mozzarellą oraz kruche, maślane
ciasteczka oprószone suszoną
bazylią. Niebo w gębie!Składniki:
bulion warzywny2 litry
wody1
korzeń pietruszki2
marchewki1/4
korzenia selerakawałek
kapusty włoskiejkawałek
pora1 łyżeczka
solikilka całych ziaren
pieprzu2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1
cebulapęczek
pietruszkizupa1 litr
bulionu warzywnego4 dojrzałe
pomidory1
papryczka chili1 średnia
cebula3 ząbki
czosnku1 puszka
POMIDORÓW KROJONYCH BEZ SKÓRKI ŁOWICZ1 łyżka
KONCENTRATU POMIDOROWEGO 30% ŁOWICZ
sól,
pieprz do smaku
oliwamięsne pulpeciki400 g karczku wieprzowego1
żółtko2 ząbki
czosnkupęczek
natki pietruszki1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
białego pieprzuokoło 15 kulek
mozzarelli-mini
ciasteczka bazyliowe125 g
mąki pszennejszczypta
soli70 g zimnego
masła1
jajko1 łyżka zimnej
wodyponadto1
żółtko1 łyżka
mlekasól morskasuszona
bazyliaPrzygotowujemy
bulion warzywny.
Marchewki,
pietruszkę i ćwiartkę
selera obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z
wodą. Dodajemy umytego
pora i
kapustę włoską. Całość zagotowujemy.Wsypujemy
sól,
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz. Zmniejszamy ogień.
Cebulę w łupinie kroimy na połówki, opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z warzywami.Dodajemy
natkę pietruszki.Gotujemy
bulion na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw pod lekko uchyloną pokrywką (powinien tylko delikatnie mrugać). Po ugotowaniu zostawiamy warzywa 10-15 minut, a następnie je odcedzamy.Przygotowujemy zupę.Obraną
cebulę i
czosnek oraz
chili (z pestkami, jeśli ma być bardzo ostro lub bez pestek, jeśli nieco mniej) kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na
oliwie.
Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a czysty miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy go do warzyw na patelni i podsmażamy razem około 5 minut.Podsmażone warzywa przenosimy do garnka. Zalewamy je
bulionem (500 ml) i gotujemy około 10 minut.
Pomidory z puszki przenosimy do kielicha blendera i rozcieramy na gładki mus. Wlewamy je do zupy. Następnie dodajemy koncentrat i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotową zupę doprawiamy
solą i
pieprzem.Smażymy pulpeciki.
Mięso myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą, osuszamy je i mielimy - sito o drobnych oczkach.Do
mięsa dodajemy
żółtko,
przyprawy, posiekaną drobno
pietruszkę oraz ząbki
czosnku. Następnie wyrabiamy
mięso mielone z
przyprawami. Łyżką nabieramy niewielką ilość
mięsnej masy i lekko rozpłaszczamy ją w dłoni. Na środku układamy kulkę mini-
mozzarelli, którą owijamy
mięsem. Przygotowane klopsiki smażymy na złoty kolor na
oleju.Pieczemy
ciasteczka bazyliowe.Do miski przesiewamy
mąkę. Twarde i zimne
masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do miski z
mąką. Dokładamy
sól,
jajko oraz
wodę. Przenosimy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je energicznie. Za pomocą nadgarstka uciskamy ciasto, rozmazujące je na blacie - uzyskamy jednolitą masę bez grudek.
Masło nie może się zbytnio rozgrzać, bo będzie wymagało podsypywania
mąką, przez co utraci swoją kruchość i stanie się twarde. Formujemy kulę, którą owijamy folią. Przed pieczeniem należy ciasto chłodzić w lodówce przez minimum godzinę.Mocno schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy
ciastka.
Ciasteczka smarujemy
żółtkiem zmieszanym z
mlekiem, oprószamy
solą morską i suszoną
bazylią. Pieczemy je 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.Zupę rozlewamy do bulionówek. Wrzucamy do niej po 3-4 klopsiki. Całość możemy dodatkowo zapiec w piekarniku (180*C/15 minut).
Pomidorową serwujemy z
ciasteczkami.




