Wykonanie

Wiosna zagościła nie tylko u mnie w kuchni. Stragany na targach zapełniły się młodziutkimi, świeżymi warzywami. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Postanowiłam dodać je do mojego orzeźwiającego chłodnika z
pomidorów. To był strzał w dziesiątkę, gdyż zupa wyszła cudowna. Kusi nie tylko pięknymi kolorami, ale także oryginalnym smakiem!Składniki (4 porcje):
bulion warzywny1 litr
wody1
korzeń pietruszki2
marchewki1/4
korzenia selerakawałek
kapusty włoskiejkawałek
pora1 łyżeczka
solikilka całych ziaren
pieprzu2
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1
cebulapęczek
pietruszkiponadto do zupy6 dużych
pomidorów1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek2 pełne łyżki
KONCENTRATU POMIDOROWEGO 30 % ŁOWICZ3 gałązki świeżej
miętydodatkowo4
rzodkiewki1
papryka czerwona1
papryka żółta1
papryka pomarańczowa1
ogórek zielony1
kalarepaPrzygotowujemy
bulion warzywny.
Marchewki,
pietruszkę i ćwiartkę
selera obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z
wodą. Dodajemy umytego
pora i
kapustę włoską. Całość zagotowujemy.Wsypujemy
sól,
liście laurowe,
ziele angielskie i
pieprz. Zmniejszamy ogień.
Cebulę w łupinie kroimy na połówki, opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z warzywami.Dodajemy
natkę pietruszki.Gotujemy
bulion na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw pod lekko uchyloną pokrywką (powinien tylko delikatnie mrugać). Po ugotowaniu zostawiamy warzywa 10-15 minut, a następnie je odcedzamy.Przygotowujemy chłodnik.
Cebulę i
czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na
oliwie.
Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a czysty miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy go do
cebuli oraz
czosnku i podsmażamy razem około 5 minut.Podsmażone warzywa przenosimy do garnka. Zalewamy je
bulionem (500 ml) i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy gałązki
mięty oraz koncentrat i gotujemy jeszcze 10 minut. Gotową zupę doprawiamy
solą i
pieprzem. Wyławiamy gałązki
mięty, a resztę (w razie konieczności) rozcieramy blenderem. Gładką zupę studzimy. Całkowicie zimną wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Wszystkie świeże,
surowe warzywa oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wypełniamy nimi naczynia w których będziemy serwowali chłodnik. Tuż przed podaniem zalewamy je pomidorówką.



