Wykonanie
Sezon na warzywa trwa. Gulasz nie zawsze musi zawierać
mięso. Postanowiłam przygotować gulasz warzywny. Jak dla mnie wystarczą same warzywa, ale oczywiście gulasz możemy podać z
kaszą albo
ryżem.Składniki :1
cukinia1
czerwona papryka1
żółta papryka1
brokuł2
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnkuszczypior/bazylia1
pomidory z puszki
oliwa do smażenia
sól,
pieprzziele angielskie,
liść laurowyWarzywa dokładnie myjemy.
Cukinię kroimy w półplastry,
marchewkę w plastry,
brokuł dzielimy na różyczki. Z
papryki należy wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Cebulę siekamy w piórka, a
czosnek w cienkie plasterki.
Brokuł gotujemy ok 4- 5 minut, a następnie blanszujemy zimną
wodą. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i obsmażamy kolejno
cukinię, aby się zrumieniła. Odstawiamy do miski. Następnie
paprykę żółtą oraz czerwoną i ponownie odkładamy do miski. Dodajemy odrobinę
oliwy i smażymy
cebulę i
czosnek. Jak
cebula się zeszkli możemy dodać
pomidory z puszki oraz
liść laurowy i
ziele angielskie. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy pozostałe warzywa. Delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 3 minuty (tak, aby warzywa były al dente). Doprawiamy do smaku, możemy też dodać
szczypiorek albo
bazylię.