ßßß Cookit - przepis na Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

nazwa

Wykonanie

Sezon na warzywa trwa. Gulasz nie zawsze musi zawierać mięso. Postanowiłam przygotować gulasz warzywny. Jak dla mnie wystarczą same warzywa, ale oczywiście gulasz możemy podać z kaszą albo ryżem.
Składniki :
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 brokuł
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypior/bazylia
1 pomidory z puszki
oliwa do smażenia
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w półplastry, marchewkę w plastry, brokuł dzielimy na różyczki. Z papryki należy wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
Brokuł gotujemy ok 4- 5 minut, a następnie blanszujemy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kolejno cukinię, aby się zrumieniła. Odstawiamy do miski. Następnie paprykę żółtą oraz czerwoną i ponownie odkładamy do miski. Dodajemy odrobinę oliwy i smażymy cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli możemy dodać pomidory z puszki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy pozostałe warzywa. Delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 3 minuty (tak, aby warzywa były al dente). Doprawiamy do smaku, możemy też dodać szczypiorek albo bazylię.
Źródło:http://smacznieikolorowo.blogspot.com/2014/08/gulasz-warzywny.html