Wykonanie
Witajcie :-) Dawno nie było zupy na blogu, więc czas troszkę nadgonić temat. Dziś zapraszam na bardzo aromatyczne i szybkie w wykonaniu flaczki z boczniaków. My lubimy zajadać boczniaki w formie kotletów czy w jajecznicy, ale ostatnio mój mąż kupił skrzynkę prawie 2 kg tego
grzyba, więc trzeba było zrobić coś bardziej zaawansowanego - wybór padł na zupę.Boczniaki to bardzo wdzięczne
grzyby, które nie są mocno aromatyczne a dzięki temu z łatwością łapią inne smaki. Kiedy pokroimy je w paski to świetnie imitują flaczki
mięsne. Zupa mocno doprawiona, pikantna, może smakować naprawdę dobrze - do tego stopnia, że nieświadomy składników człowiek będzie pewien, że zajada prawdziwe flaczki ;). Nie mamy jednak zamiaru nikogo oszukiwać, prawda jest taka, że flaczki z boczniaków to także bardzo interesująca propozycja :)Składniki na garnek 5l:2,5 l
wody1 , 2 kg boczniaków5-6 średniej wielkości
marchewek3 korzenie
pietruszki1 mały
korzeń selera2 kopiaste łyżki
koncentratu pomidorowego2 średnie
cebule2 duże ząbki
czosnkutłuszcz do podsmażeniadwie pełne łyżki
majerankusól i
pieprz według uznania
czerwona papryka w proszku - słodka i ostra - według uznania5 ziaren
ziela angielskiego3
liście lauroweWykonanie:Jarzyny (
marchew,
pietruszkę seler) zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
cebulę przekroić na pół - posiekać w paseczki,
czosnek przecisnąć przez praskę. Boczniaki umyć, odrzucić nóżki i pokroić w paski.Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, najpierw podsmażyć
cebulę z dodatkiem
soli na złoty kolor, następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć przez kilka minut by lekko zmiękły.Równocześnie podczas smażenia zagotować w dużym garnku
wodę z
przyprawami. Na wrzącą wrzucić podsmażone warzywa i gotować około 10 minut.Następnie do garnka dodać boczniaki, gotować je pod przykryciem około pół godziny - muszą być miękkie. Wyłączyć zupę. Uzupełnić brakujące
przyprawy jeżeli istnieje taka konieczność, oraz dołożyć
koncentrat pomidorowy. Flaczki w ostatecznym smaku powinny być, jak to
mawia mój tato "dobrze spieprzone" :-).Pozostawić je na około 20 minut by przegryzły się z koncentratem i podawać gorące.Smacznego! :-)PS. Dziś wersja bez
mięsa i choć bardzo nam posmakowała, to jednak trochę brakowało mi prawdziwych "oczek na rosole". Pewnie jest to kwestią przyzwyczajenia bo lubię kiedy zupa jest na wywarze mięsnym. Jeżeli jadasz
mięso, to możesz dołożyć do garnka dwie ćwiartki z
kurczaka (ugotowane obrać i dołożyć
mięso do całości). W najbliższym czasie wstawię także przepis na flaczki z boczniaków z
mięsem.Facebook /// Instagram