Wykonanie
Delikatny krem z przetworzonych
pomidorów i
bulionu drobiowo warzywnego. Delikatny rosół i aromatyczne
przyprawy -
pietruszka,
czosnek i
bazylia. Do tego smażone pulpeciki z
mięsa wieprzowego z dodatkiem świeżej
bazylii,
czosnku i
chilli. Wszystko zwieńczone znakomitą
oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżą
bazylią. Opcjonalnie można podać z grzankami czosnkowymi.3
marchewki2
pietruszki1
seler1
por1
natka pietruszki1 korpus
kurczaka bez piersi lub 3/4 kg porcji rosołowych350 g
koncentratu pomidorowego 30 %400 g
karkówki wieprzowej1
jajko3 łyżki
wody1 łyżka
bułki tartej1 ząbek
czosnku1 małe
chilli1
cebula10 listków świeżej
bazyliisólświeżo mielony
pieprzkilka łyżek
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia- Warzywa obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka razem z
natką pietruszki.
Kurczaka dokładanie myjemy i wkładamy do tego samego garnka, co warzywa. Wszystko zalewamy zimną
wodą i wstawiamy na mały gaz. Gotujemy około 2-3 godzin.
Wywar będzie lepszy, jeżeli się nie zagotuje, dlatego warto go co jakiś czas sprawdzać. Pod koniec gotowania doprawiamy go
solą.- Z ugotowanego
wywaru wyciągamy
kurczaka i
natkę pietruszki. Do pozostałych warzyw dodajemy
koncentrat pomidorowy i wszystko razem miksujemy na gładki krem. Zostawiamy na ogniu i do kremu dodajemy
liść laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego, starty 1 ząbek
czosnku. Doprawiamy
pieprzem i
solą do smaku. Gotujemy około 1/2 godziny.-
Karkówkę mielimy, dodajemy do niej
jajko,
sól, 1 ząbek
czosnku (posiekany),
chilli (posiekane),
cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), 3 łyżki
wody i łyżkę
bułki tartej. Na koniec dosypujemy posiekane listki
bazylii. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.- Rozgrzewamy patelnię i z masy lepimy pulpeciki, smażymy na wolnym ogniu, aż się zrumienią z obu stron.- Na talerz wlewamy gęsty krem
pomidorowy i układamy kilka pulpecików. Całość podlewamy odrobiną
oliwy z oliwek i dekorujemy świeżą
bazylią.Smacznego:)