Wykonanie
Jest to ciekawy pomysł na tradycyjne pulpety - w takiej wersji powinny Wam zasmakować:)Składniki na 17 gniazd
makaronu wstążki:500g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego2
jajka3 łyżki
bułki tartej1
cebula2
marchewki2 ząbki
czosnkusól,
pieprzmajeranekSos :1
pomidory w puszce330 ml
śmietanki 30%ok. 0,5 l
wody2 łyżki
majonezu2 łyżki
mąkipęczek
pietruszkigarść liści
bazylii1
papryczka chilisól,
pieprzDodatki :
żółty sernatka pietruszkiWszystkie składniki potrzebne do przygotowania pulpetów umieszczamy w misce, doprawiamy i mieszamy.
Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach,
czosnek przeciskamy przez praskę, a
cebulę bardzo drobno siekamy. Z powstałej masy formujemy kulki, które umieszczamy na gniazdach
makaronowych w naczyniu żaroodpornym (u mnie 17 pulpetów).Przygotowujemy sos. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, doprawić i przelać do naczynia z makaronowymi gniazdami. Sos musi przykryć
makaron. Całość posypujemy jeszcze startym
żółtym serem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut. Piekarnik nastawiamy na 190-200 stopni.Do tego dania podałam
sałatkę ze
szpinaku i
pomidorków.