ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki z bakłażanem na sosie pomidorowo - warzywnym

Pulpeciki z bakłażanem na sosie pomidorowo - warzywnym

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatne pulpeciki z mięsa drobiowego z pieczonym bakłażanem, chilli, czosnkiem i zieloną pietruszką. Podane na sosie pomidorowym z cukinia, rozmarynem i karmelizowaną cebulką. Lekki obiad lub kolacja na wiosenne dni.
250 g piersi z kurczaka
1 duży bakłażan
4 łyżki oliwy
pół szklanki wody
sól
pieprz
2 chilli
2 ząbki czosnku
2 pęczki zielonej pietruszki
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
1 cebula
400 g cukinii
300 g koncentratu pomidorowego
- Kurczaka mielimy na średnich oczkach. Wbijamy do niego jajko i dosypujemy bułkę tartą.
- Chilli, czosnek i zieloną pietruszkę miksujemy razem z odrobiną soli. Dodajemy do kurczaka.
- Bakłażan kroimy na pół, zalewamy oliwą z oliwek i solimy. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej bakłażana miąższem do dołu. Smażymy, aż bakłażan zmięknie, W razie konieczności możemy bakłażana odwrócić i podlać odrobiną ciepłej wody, żeby się nie spalił. Kiedy bakłażan zmięknie wydrążamy miąższ, siekamy go i dodajemy do kurczaka.
- Cały farsz wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe pulpeciki, które smażymy na złoty kolor.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i lekko solimy. Smażymy na wolnym ogniu, aż cebula będzie karmelizowana. W tym momemncie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i rozmaryn oraz posiekane chilli. Smażymy około 10 minut. Na koniec wlewamy koncentrat pomidorowy i 300 ml wody. Zostawiamy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.
- Pulpeciki można podgrzewać w sosie i podawać z makaronem.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/04/pulpeciki-z-bakazanem-na-sosie.html