Wykonanie
Bardzo delikatne pulpeciki z
mięsa drobiowego z pieczonym
bakłażanem,
chilli,
czosnkiem i zieloną
pietruszką. Podane na
sosie pomidorowym z
cukinia,
rozmarynem i karmelizowaną
cebulką. Lekki obiad lub kolacja na wiosenne dni.250 g
piersi z kurczaka1 duży
bakłażan4 łyżki
oliwypół szklanki
wodysólpieprz2
chilli2 ząbki
czosnku2 pęczki zielonej
pietruszki1
jajko4 łyżki
bułki tartej3 łyżki
masła1
cebula400 g
cukinii300 g
koncentratu pomidorowego-
Kurczaka mielimy na średnich oczkach. Wbijamy do niego
jajko i dosypujemy
bułkę tartą.-
Chilli,
czosnek i zieloną
pietruszkę miksujemy razem z odrobiną
soli. Dodajemy do
kurczaka.-
Bakłażan kroimy na pół, zalewamy
oliwą z oliwek i solimy. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej
bakłażana miąższem do dołu. Smażymy, aż
bakłażan zmięknie, W razie konieczności możemy
bakłażana odwrócić i podlać odrobiną ciepłej
wody, żeby się nie spalił. Kiedy
bakłażan zmięknie wydrążamy miąższ, siekamy go i dodajemy do
kurczaka.- Cały farsz wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy małe pulpeciki, które smażymy na złoty kolor.- Na drugiej patelni rozgrzewamy
masło. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę
cebulę i lekko solimy. Smażymy na wolnym ogniu, aż
cebula będzie karmelizowana. W tym momemncie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cukinię i
rozmaryn oraz posiekane
chilli. Smażymy około 10 minut. Na koniec wlewamy
koncentrat pomidorowy i 300 ml
wody. Zostawiamy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje.- Pulpeciki można podgrzewać w sosie i podawać z
makaronem.Smacznego:)