Wykonanie
Delikatny i soczysty pasztet drobiowo-wołowy z
cukinią oraz pikantną nutą pasty
chili.Składniki:( na dwie keksówki , użyłam naczynia żaroodpornego 20×20 cm)2 ćwiartki z
kurczaka2 podwójne
piersi z kurczaka500 g
szpondru wołowego2
marchewki1
pietruszka3
cebule500 g żółtej
cukinii2
jajka4 łyżki
bułki tartej1 łyżka ostrej pasty
chilisól ,
pieprzmasło do smażenia
smalec do smażeniamasło+
bułka tarta do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:
Mięso myjemy , gotujemy w wodzie do miękkości , pozostawiamy do ostudzenia , oddzielamy od kości oraz skóry.
Marchewki oraz
pietruszkę obieramy , także gotujemy do miękkości.Obraną
cebulę kroimy w kostkę , szklimy na
maśle.
Mięso smażymy na rozgrzanym
smalcu na rumiano.
Mięso wraz z
cebulą ,
marchewką i
pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy z soku , dodajemy do
mięsa wraz z resztą składników.Mieszamy masę do połączenia się składników.Przekładamy do naczynia/keksówek wysmarowanego
masłem i wysypanego
bułką tartą.Pieczemy około 90 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Smacznego