Wykonanie
Pyszne mięciutkie kotleciki z
kaszy jaglanej i
cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków z
cukinii. Z myślą o kotlecikach ugotowałam już rano podwójną porcje
kaszy jaglanej, część zjedliśmy z
owocami na śniadanie, resztę wykorzystałam do kotletów. Polecam!Składniki:
2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej2 średnie
cukinie2 małe
marchewki1
cebula1 łyżka
masła gheezielona
pietruszkakawałek
parmezanusól,
pieprz3-4 łyżki
bułki tartej1
jajkobułka tarta do obtoczeniatłuszcz do smażeniaWykonanie:ugotuj
kaszę jaglaną wg przepisu z bloga . Przestudź
cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na
maślecukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej,
posól. Poczekaj, aż puści sok i odciśnij nadmiar soku na sitku.
Marchew obierz i zetrzyj również na grubych oczkach tarki jarzynowej, następnie zetrzyj kawałek
parmezanupołącz
kaszę jaglaną z odciśniętą
cukinią,
marchewką,
parmezanem,
przyprawami i
jajkiem. Dodawaj stopniowo do masy
bułkę tartą, tak by odpowiednio ją zagęścićformuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w
bułce tartej i smaż na rozgrzanym
maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienieniaSMACZNEGO !