ßßß
 
            
        
 Składniki:szklanka kaszy jaglanejjedna marchewkamała cebulkapietruszka, szczypiorek lub koperekjedno duże jajko (ja dałam dwa małe)sól, pieprz, bułka tartaKaszę jaglaną przepłukałam dokładnie 3 razy wrzątkiem i ugotowałam według przepisu na opakowaniu w dwóch szklankach lekko posolonej wody. Cebulkę drobno posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju aż się zeszkliła. Marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach (ale nie takich jak np. ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane). Przestudzoną kaszę wymieszałam z cebulką i marchewką, dodałam dwa małe jajka i łyżkę bułki tartej. Dodałam posiekaną pietruszkę i szczypiorek, doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formowałam małe kulki, obtaczałam je w bułce tartej, delikatnie spłaszczałam i smażyłam z dwóch stron na oleju.Przygotowywałam je dziś z Mamą na szybko więc nie miałyśmy czasu zrobić do nich żadnego sosu ale następnym razem na pewno podamy je z pysznym jogurtowym sosem z koperkiem.
Składniki:szklanka kaszy jaglanejjedna marchewkamała cebulkapietruszka, szczypiorek lub koperekjedno duże jajko (ja dałam dwa małe)sól, pieprz, bułka tartaKaszę jaglaną przepłukałam dokładnie 3 razy wrzątkiem i ugotowałam według przepisu na opakowaniu w dwóch szklankach lekko posolonej wody. Cebulkę drobno posiekałam i podsmażyłam na łyżce oleju aż się zeszkliła. Marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach (ale nie takich jak np. ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane). Przestudzoną kaszę wymieszałam z cebulką i marchewką, dodałam dwa małe jajka i łyżkę bułki tartej. Dodałam posiekaną pietruszkę i szczypiorek, doprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Z masy formowałam małe kulki, obtaczałam je w bułce tartej, delikatnie spłaszczałam i smażyłam z dwóch stron na oleju.Przygotowywałam je dziś z Mamą na szybko więc nie miałyśmy czasu zrobić do nich żadnego sosu ale następnym razem na pewno podamy je z pysznym jogurtowym sosem z koperkiem.