Wykonanie
Share the post "Chrupiące frytki z
cukinii z piekarnika"Dzięki uprzejmości mojej mamy, mam pełną lodówkę pięknych i ekologicznych
cukinii w każdym kształcie i rozmiarze, więc wykorzystuję je jak tylko
mogę. Tym razem proponuję niezwykle łatwe i niskokaloryczne
parmezanowe frytki z
cukinii z piekarnika. Podaję je jako dodatek do dań głównych, jednak można je spokojnie wcinać jak standardowe frytki:). Polecam!Scroll down for EnglishFrytki z
cukinii (4 porcje jako dodatek)Składniki:2 małe
cukinie1 małe
jajko, rozbełtane1/2 szklanki
bułki tartej2 łyżki startego
parmezanu1/4 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki mielonego
pieprzuPrzygotowanie:Obetnij z
cukinii końce i przekrój na pół. Następnie pokrój je na 0,5 cm paski (frytki).W misce wymieszaj
bułkę tartą,
parmezan i
przyprawy.Do miski z roztrzepanym
jajkiem włóż
cukinię, wymieszaj tak by dokładnie się nim pokryła.Przełóż
cukinie do pojemnika z
bułką i dokładnie ją w niej obtocz. Przełóż frytki na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.Piecz w nagrzanym do 220 o C piekarniku około 15 minut, lub do zarumienienia.Smacznego!
English versionOven-Baked Zucchini Fries (4 servings)Ingredients:2 small zucchini1 small egg, lightly beaten1/2 cup bread crumbs2 tablespoons grated
Parmesan cheese1/4 teaspoon salt1/8 teaspoon ground pepperPreparation:
Trim the zucchini ends and cut crosswise in half. Then cut each piece into 0.5 cm sticks.In a bowl, mix bread crumbs,
parmesan cheese and spices.Dip the zucchini in the beaten egg, then the crumbs mixture.Place the fries on a paper lined baking
tray.Bake in a preheated oven to 220 ° C for about 15 minutes, or until golden brown.Enjoy!
Share the post "Chrupiące frytki z
cukinii z piekarnika"