ßßß Cookit - przepis na Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika

Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Share the post "Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika"
Dzięki uprzejmości mojej mamy, mam pełną lodówkę pięknych i ekologicznych cukinii w każdym kształcie i rozmiarze, więc wykorzystuję je jak tylko mogę. Tym razem proponuję niezwykle łatwe i niskokaloryczne parmezanowe frytki z cukinii z piekarnika. Podaję je jako dodatek do dań głównych, jednak można je spokojnie wcinać jak standardowe frytki:). Polecam!
Scroll down for English
Frytki z cukinii (4 porcje jako dodatek)
Składniki:
2 małe cukinie
1 małe jajko, rozbełtane
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Obetnij z cukinii końce i przekrój na pół. Następnie pokrój je na 0,5 cm paski (frytki).
W misce wymieszaj bułkę tartą, parmezan i przyprawy.
Do miski z roztrzepanym jajkiem włóż cukinię, wymieszaj tak by dokładnie się nim pokryła.
Przełóż cukinie do pojemnika z bułką i dokładnie ją w niej obtocz. Przełóż frytki na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 220 o C piekarniku około 15 minut, lub do zarumienienia.
Smacznego!
English version
Oven-Baked Zucchini Fries (4 servings)
Ingredients:
2 small zucchini
1 small egg, lightly beaten
1/2 cup bread crumbs
2 tablespoons grated Parmesan cheese
1/4 teaspoon salt
1/8 teaspoon ground pepper
Preparation:
Trim the zucchini ends and cut crosswise in half. Then cut each piece into 0.5 cm sticks.
In a bowl, mix bread crumbs, parmesan cheese and spices.
Dip the zucchini in the beaten egg, then the crumbs mixture.
Place the fries on a paper lined baking tray.
Bake in a preheated oven to 220 ° C for about 15 minutes, or until golden brown.
Enjoy!
Share the post "Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika"
Źródło:http://karmelowy.pl/chrupiace-frytki-z-cukinii-z-piekarnika