ßßß Cookit - przepis na Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

nazwa

Wykonanie

Chipsów nie jadam w ogóle i jestem ich zdecydowanym przeciwnikiem,
ale do zrobienia chrupiących krążków z cukinii
nikt mnie nie musiał namawiać.
To świetna, zdrowa przekąska i śmiało możecie ją podać swoim pociechom.
Zanim jednak przystąpicie do robienia chipsów zdecydujcie jaki efekt chcecie uzyskać.
Cienko pokrojone plastry o grubości ok.3 mm będą bardzo chrupkie,
za to grubsze 5-6 milimetrowe krążki wewnątrz pozostają wilgotne i wyraźniej czuć w nich smak cukinii.
Ja wybieram te drugie, a Wy? :)
Składniki:
2 niewielkie cukinie
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka mąki (opcjonalnie)
1 łyżeczka suszonego oregano (można dodać więcej)
1/4 szklanki tartego parmezanu
2 roztrzepane jajka
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cukinie umyć i pokroić na plasterki.
Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry cukinii całkiem suche.
Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem i oregano. Mąkę wysypać na talerzyk.
Każdy plaster cukinii panierować w mące (można ją pominąć), jajku i bułce tartej. Obtoczone cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.
Podawać z ostrym dipem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/03/Chipsy-z-cukinii.html