Wykonanie
Chipsów nie jadam w ogóle i jestem ich zdecydowanym przeciwnikiem,ale do zrobienia chrupiących krążków z
cukiniinikt mnie nie musiał namawiać.To świetna, zdrowa przekąska i śmiało możecie ją podać swoim pociechom.Zanim jednak przystąpicie do robienia
chipsów zdecydujcie jaki efekt chcecie uzyskać.Cienko pokrojone plastry o grubości ok.3 mm będą bardzo chrupkie,za to grubsze 5-6 milimetrowe krążki wewnątrz pozostają wilgotne i wyraźniej czuć w nich smak
cukinii.Ja wybieram te drugie, a Wy? :)

Składniki:2 niewielkie
cukinie1 szklanka
bułki tartej1 szklanka
mąki (opcjonalnie)1 łyżeczka
suszonego oregano (można dodać więcej)1/4 szklanki tartego
parmezanu2 roztrzepane
jajkasól,
pieprz

Sposób wykonania:
Cukinie umyć i pokroić na plasterki.Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry
cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry
cukinii całkiem suche.
Jajka roztrzepać widelcem, doprawić
solą i
pieprzem.
Bułkę tartą wymieszać z
serem i
oregano.
Mąkę wysypać na talerzyk.Każdy plaster
cukinii panierować w
mące (można ją pominąć),
jajku i
bułce tartej. Obtoczone
cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić
cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.Podawać z
ostrym dipem.Smacznego :)