ßßß
 
            
         Składniki:2 niewielkie cukinie1 szklanka bułki tartej1 szklanka mąki (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonego oregano (można dodać więcej)1/4 szklanki tartego parmezanu2 roztrzepane jajkasól, pieprz
Składniki:2 niewielkie cukinie1 szklanka bułki tartej1 szklanka mąki (opcjonalnie)1 łyżeczka suszonego oregano (można dodać więcej)1/4 szklanki tartego parmezanu2 roztrzepane jajkasól, pieprz
 Sposób wykonania:Cukinie umyć i pokroić na plasterki.Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry cukinii całkiem suche.Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem i oregano. Mąkę wysypać na talerzyk.Każdy plaster cukinii panierować w mące (można ją pominąć), jajku i bułce tartej. Obtoczone cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.Podawać z ostrym dipem.Smacznego :)
Sposób wykonania:Cukinie umyć i pokroić na plasterki.Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry cukinii całkiem suche.Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem i oregano. Mąkę wysypać na talerzyk.Każdy plaster cukinii panierować w mące (można ją pominąć), jajku i bułce tartej. Obtoczone cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.Podawać z ostrym dipem.Smacznego :)