Wykonanie
Ostatnio Maja pokazała cudowne placuszki. Tego typu placki gościły już u nas w domu, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich
mięty. Okazało się, że to świetny pomysł.
Składniki:500 g
cukinii1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej1 łyżka startego
parmezanu2 łyżki świeżej posiekanej
miętysól,
pieprzWykonanie:
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórka na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 min., aż puści sok.Odcisnąć
cukinię (Ainsley proponuje zawinięcie
cukinii w ściereczkę i wyciśnięcie w ten sposób), dodać roztrzepane
jajko,
ser i
bułkę tartą. Dokładnie wymieszać a gdy masa będzie jednolita, dodać
miętę. Doprawić do smaku
pieprzem, wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę więcej
bułki tartej.Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. (Ja na mojej patelni smażyłam bez jakiegokolwiek tłuszczu)