ßßß Cookit - przepis na Placuszki cukiniowe z miętą

Placuszki cukiniowe z miętą

nazwa

Wykonanie

Ostatnio Maja pokazała cudowne placuszki. Tego typu placki gościły już u nas w domu, ale jeszcze nigdy nie dodawałam do nich mięty. Okazało się, że to świetny pomysł.
Składniki:
500 g cukinii
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki świeżej posiekanej mięty
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórka na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 min., aż puści sok.
Odcisnąć cukinię (Ainsley proponuje zawinięcie cukinii w ściereczkę i wyciśnięcie w ten sposób), dodać roztrzepane jajko, ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać a gdy masa będzie jednolita, dodać miętę. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę więcej bułki tartej.
Smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. (Ja na mojej patelni smażyłam bez jakiegokolwiek tłuszczu)
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/08/Placuszki-cukiniowe-z-mieta.html