ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny pasztet z cukinii

Aromatyczny pasztet z cukinii

nazwa

Wykonanie

Pasztety z sezonowych warzyw są pysznym dodatkiem do pieczywa.
Kilka podstawowych składników i przyprawy, które można zmieniać według własnych upodobań, pozwalają na przygotowanie smacznej zapiekanej pasty do smarowania chlebka . Dziś z cukinii......
Składniki:/2 małe keksówki/
3 pełne szklanki grubo startej cukinii
1/3 szklanka oleju rzepakowego
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
½ szklanki zmielonych płatków owsianych
3-4 łyżki startego parmezanu
1 cebula
1 marchewka grubo starta
3 suszone pomidory
3 ząbki czosnku
przyprawy: po szczypcie papryka ostra , papryka słodka ,imbir,oregano ,majeranek,kmin rzymski lub ulubiona przyprawa ziołowa
pieprz i sól do smaku
zielona pietruszka
oraz
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Cukinię umieścić w misce, dodać cebulę, pietruszkę, żółtka, olej, ser, bułkę tartą , płatki , drobno pokrojone pomidory i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę i delika tnie połączyć z masą cukiniową.
Foremki keksówki posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę pasztetową przełożyć do foremek.
Wyrównać wierzch, posypać mieszanką bułki tartej z serem.
Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/09/aromatyczny-pasztet-z-cukinii.html