ßßß
Pasztety z sezonowych warzyw są pysznym dodatkiem do pieczywa.Kilka podstawowych składników i przyprawy, które można zmieniać według własnych upodobań, pozwalają na przygotowanie smacznej zapiekanej pasty do smarowania chlebka . Dziś z cukinii......Składniki:/2 małe keksówki/3 pełne szklanki grubo startej cukinii1/3 szklanka oleju rzepakowego3 jajka1 szklanka bułki tartej½ szklanki zmielonych płatków owsianych3-4 łyżki startego parmezanu1 cebula1 marchewka grubo starta3 suszone pomidory3 ząbki czosnkuprzyprawy: po szczypcie papryka ostra , papryka słodka ,imbir,oregano ,majeranek,kmin rzymski lub ulubiona przyprawa ziołowapieprz i sól do smakuzielona pietruszkaoraz2 łyżki bułki tartej2 łyżki startego parmezanuWykonanie:
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.Cebulkę pokroić w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Cukinię umieścić w misce, dodać cebulę, pietruszkę, żółtka, olej, ser, bułkę tartą , płatki , drobno pokrojone pomidory i przyprawy.Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Białka ubić na sztywną pianę i delika tnie połączyć z masą cukiniową.Foremki keksówki posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Masę pasztetową przełożyć do foremek.Wyrównać wierzch, posypać mieszanką bułki tartej z serem.Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/