Wykonanie
Pasztety z sezonowych warzyw są pysznym dodatkiem do
pieczywa.Kilka podstawowych składników i
przyprawy, które można zmieniać według własnych upodobań, pozwalają na przygotowanie smacznej zapiekanej pasty do smarowania
chlebka . Dziś z
cukinii......Składniki:/2 małe keksówki/3 pełne szklanki grubo startej
cukinii1/3 szklanka
oleju rzepakowego3
jajka1 szklanka
bułki tartej½ szklanki zmielonych
płatków owsianych3-4 łyżki startego
parmezanu1
cebula1
marchewka grubo starta3
suszone pomidory3 ząbki
czosnkuprzyprawy: po szczypcie
papryka ostra ,
papryka słodka ,
imbir,
oregano ,
majeranek,
kmin rzymski lub ulubiona
przyprawa ziołowapieprz i
sól do smakuzielona
pietruszkaoraz2 łyżki
bułki tartej2 łyżki startego
parmezanuWykonanie:
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Cebulkę pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Cukinię umieścić w misce, dodać
cebulę,
pietruszkę,
żółtka,
olej,
ser,
bułkę tartą ,
płatki , drobno pokrojone
pomidory i
przyprawy.Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Białka ubić na sztywną pianę i delika tnie połączyć z masą
cukiniową.Foremki keksówki posmarować tłuszczem i obsypać
bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.Masę
pasztetową przełożyć do foremek.Wyrównać wierzch, posypać mieszanką
bułki tartej z
serem.Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/