ßßß
3 średnie cukinie1 kalafior1 marchewka2 cebule3 duże jajka½ szklanki bułki tartej2 łyżki posiekanej natki pietruszki3 ząbki czosnkusól, pieprzCukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzemCebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm .Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę.Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.Pasztet można również zapiec w małych kokilkach, w których będzie on później serwowany. Kokilki również należy przykryć folią aluminiową.Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 15 minut.