ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii i kalafiora

Pasztet z cukinii i kalafiora

nazwa

Wykonanie

3 średnie cukinie
1 kalafior
1 marchewka
2 cebule
3 duże jajka
½ szklanki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.
Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm .
Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.
Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.
Pasztet można również zapiec w małych kokilkach, w których będzie on później serwowany. Kokilki również należy przykryć folią aluminiową.
Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 15 minut.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/pasztet-z-cukinii-i-kalafiora.html