Wykonanie
17 kwietnia 2015Składniki:2
udka z kurczaka1 skrzydło indycze300g.
szpondru wołowego bez kości4
marchewki2
pietruszki1/2 bulwy
selera2
cebule1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej200g. ugotowanej na pół miękko
soczewicy czerwonej1 łyżka
majeranku1 łyżka czubrycy czerwonej1 łyżka
pieprzu1 łyżeczka
solismalec do smażenia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć
mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
Marchew ,
pietruszkę oraz
selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną
cebulę kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
smalec przekładamy
mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy
cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę.Dodajemy ,
jajko ,
bułkę tarta ,
soczewicę oraz
przyprawy.Wyrabiamy rękoma gładką masę.Pasztet przekładamy do keksówki.Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.SmacznegoPost navigation← Knedle ziemniaczane na słodko.Zupa dla koneserów
serów. Wykwintna , niebanalna w smaku. Ważne by przygotować ja na domowym , prawdziwym rosole. Poezja smaków. →