ßßß Cookit - przepis na Kotlety drobiowo-warzywne (z zupy)

Kotlety drobiowo-warzywne (z zupy)

nazwa

Wykonanie

Kocham zupy, ale zawsze trochę mnie boli wyrzucanie włoszczyzny i mięsa, na których był ugotowany wywar. Ostatnio naszło mnie na pomidorową, ale uznałam, że tym razem nic nie może się zmarnować.
Pomyślałam, że przerobię resztki na kotlety i tak właśnie zrobiłam.
Kotlety okazały się naprawdę smaczne, lekko słodkie i delikatne. Szybkie i tanie - tak, jak najbardziej lubię w zalatane dni!
Uwaga: warzywa i mięso wyjmujemy z wywaru, przed dodaniem czegokolwiek co mogłoby wpłynąć na ich smak - na przykład koncentrat pomidorowy.
Kotlety resztkowe
Składniki:
3 gotowane udka z kurczaka
3 gotowane marchewki
2 małe ugotowane pietruszki
kawałek gotowanego selera
otręby żytnie (do zagęszczenia masy)
jajko
sól, pieprz
Mięso oczyszczamy ze skórek i kości, lekko rozdrabniamy. Warzywa kroimy w kostkę. Blendujemy z mięsem na gładką masę. Dodajemy jajko i otręby - tyle, żeby dało się formować kotlety. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy małe kotleciki i smażymy na rumiany kolor, albo (ja tak zrobiłam) pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/04/kotlety-drobiowo-warzywne-z-zupy.html