Wykonanie
Kocham zupy, ale zawsze trochę mnie boli wyrzucanie
włoszczyzny i
mięsa, na których był ugotowany
wywar. Ostatnio naszło mnie na
pomidorową, ale uznałam, że tym razem nic nie może się zmarnować.Pomyślałam, że przerobię resztki na kotlety i tak właśnie zrobiłam.Kotlety okazały się naprawdę smaczne, lekko słodkie i delikatne. Szybkie i tanie - tak, jak najbardziej lubię w zalatane dni!Uwaga: warzywa i
mięso wyjmujemy z
wywaru, przed dodaniem czegokolwiek co mogłoby wpłynąć na ich smak - na przykład
koncentrat pomidorowy.Kotlety resztkowe
Składniki:3 gotowane
udka z kurczaka3 gotowane
marchewki2 małe ugotowane
pietruszkikawałek gotowanego
seleraotręby żytnie (do zagęszczenia masy)
jajkosól,
pieprzMięso oczyszczamy ze skórek i kości, lekko rozdrabniamy. Warzywa kroimy w kostkę. Blendujemy z
mięsem na gładką masę. Dodajemy
jajko i
otręby - tyle, żeby dało się formować kotlety. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Formujemy małe kotleciki i smażymy na rumiany kolor, albo (ja tak zrobiłam) pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Smacznego!