Wykonanie
Ot i taki pasztet sobie wymyśliłam. Drobiowy, ale nie suchy, bez
wątróbki, bo chciałam aby był delikatny i aby nic nie zagłuszało smaku
mięsa. Wymaga niewiele pieczenia, ale za to trochę gotowania i mielenia. Świetnie będzie smakował z
ćwikłą,
sosem tatarskim czy
żurawiną. Rewelacyjnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania.
Składniki:6
udek z kurczaka1
jajko1/4 szkl
bułki tartejsólpieprzliść laurowy2
marchewki1
pietruszka1
selermajeranek1
cebula1
porpęczek
natki pietruszkiPrzepis:- Udka dokładnie płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i razem z udkami oraz
liściem laurowy,
pieprzem i zieloną
pietruszką wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą.
Wody nalewamy tyle, aby przykryła produkty, nie więcej.- Nastawiamy na mały ogień i gotujemy do miękkości. Studzimy. Warzywa wyciągamy, a
mięso oddzielamy od kości.-
Kurczaka wraz ze wszystkimi warzywami mielimy na drobnych oczkach.- Do masy
mięsno-warzywnej dodajemy 1
jajko, 1 szkl
wywaru spod mięsa,
majeranek oraz
bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą foremki i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 C.Smacznego:)