ßßß Cookit - przepis na Pasztet drobiowy bez wątróbki

Pasztet drobiowy bez wątróbki

nazwa

Wykonanie

Ot i taki pasztet sobie wymyśliłam. Drobiowy, ale nie suchy, bez wątróbki, bo chciałam aby był delikatny i aby nic nie zagłuszało smaku mięsa. Wymaga niewiele pieczenia, ale za to trochę gotowania i mielenia. Świetnie będzie smakował z ćwikłą, sosem tatarskim czy żurawiną. Rewelacyjnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania.
Składniki:
6 udek z kurczaka
1 jajko
1/4 szkl bułki tartej
sól
pieprz
liść laurowy
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
majeranek
1 cebula
1 por
pęczek natki pietruszki
Przepis:
- Udka dokładnie płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i razem z udkami oraz liściem laurowy, pieprzem i zieloną pietruszką wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody nalewamy tyle, aby przykryła produkty, nie więcej.
- Nastawiamy na mały ogień i gotujemy do miękkości. Studzimy. Warzywa wyciągamy, a mięso oddzielamy od kości.
- Kurczaka wraz ze wszystkimi warzywami mielimy na drobnych oczkach.
- Do masy mięsno-warzywnej dodajemy 1 jajko, 1 szkl wywaru spod mięsa, majeranek oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/03/pasztet-drobiowy-bez-watrobki.html