ßßß Cookit - przepis na Pasztet z pieczonej gęsiny

Pasztet z pieczonej gęsiny

nazwa

Wykonanie

Listopad to miesiąc gęsiny , która króluje na naszych stołach. Kiedyś w Polsce była bardzo popularna, szczególnie w XVII i XVIII wieku. Obecnie trwają starania przywrócenia tradycji jadania gęsiny w dniu św. Marcina – 11 listopada. W dniach od 8 listopada do 1 grudnia ok. 60 restauracji w całym kraju serwuje przeróżne autorskie potrawy z tego mięsa. Tworzone są nowe karty dań, organizowane przeróżne festiwale. Ja zachęcam do kosztowania nie tylko w tym jesiennym okresie. Mrożone mięso dostępne jest cały rok, a gęsina mrożona jest lepsza od świeżej, gdyż jest bardziej krucha.
Czas rozpocząć listopadowy sezon na gęsinę!
Zapraszam na pasztet. Inspirację zaczerpnęłam od Aronii. Po moich zmianach wyszło naprawdę godne polecenia mięsiwo - to opinie moich osobistych testerów - nakarmionych członków rodziny i sąsiadów:-)
Składniki:
połowa gęsi ( ja użyłam do pieczenia piersi i 2 udek - 2 kg mięsa),
włoszczyzna ( 1 biała część pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, połowa selera, 2 cebule),
sól, pieprz,
3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego,
majeranek,
4 jajka,
bułka tarta,
40 dkg wątróbek drobiowych,
tłuszcz gęsi z pieczenia.
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Ułożyć w brytfannie . Warzywa obrać i obłożyć nimi mięso. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Piec 2 godziny w 200 stop. C. Następnie oddzielić od kości i wraz z warzywami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze. Wątróbkę sparzyć wrzącą wodą i chwilę zostawić, żeby się ścięła. Również ją zmielić
Do masy wbić jajka, dodawać powoli bułkę tarta. Dodać jej tyle aby zagęścić masę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać i wyrobić.
Przełożyć do dwóch foremek keksowych, wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/11/pasztet-z-pieczonej-gesiny.html