Wykonanie
18 grudnia 2014Składniki:2
udka z kurczaka2 skrzydełka z
kurczaka1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 skrzydło indycze300g.
szpondru wołowego bez kości4
marchewki2
pietruszki2
cebule1 bała część
pora1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 18%1/2 główki
czosnku ( ok.5 dużych ząbków)1 łyżka
majeranku1 łyżka
pieprzu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka słodkiej i
ostrej papryki2 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości . ( Można wykorzystać
mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, ja zrobiłam tak z
wołowiną i skrzydłem indyczym dzięki temu nic się nie zmarnowało) , odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
Marchew oraz
pietruszkę obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole)Obraną
cebulę oraz umytego dokładnie
pora kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
masło przekładamy
mięso.Gdy się lekko podsmaży dodajemy
cebulę z
porem, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.Gotowe
mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do
mielenia mięsa.Do masy dodajemy
jajko ,
śmietanę,
bułkę tartą oraz
przyprawy , wyrabiamy rękoma do momentu połączenia się składnikówZąbki
czosnku obieramy z łupinek , kroimy je w plastry.Do keksówki (jeśli metalowa należy wysmarować ją
masłem i oprószyć
bułką tartą) wylewamy 1/2 masy
pasztetowej , układamy ząbki
czosnku na które wykładamy resztę masy.Pieczemy 90 min. w piekarniku nagrzanym do 18 st.SmacznegoPost navigation← Pełen smaków i aromatów rosół z domowym
makaronem. Idealny i nie zastąpiony podczas niedzielnych obiadów i świąt. Uczta dla podniebienia.Barszcz czerwony gości obowiązkowo w mojej rodzinie podczas Wigilii. Podajemy go w wersji do picia w towarzystwie postnych pasztecików czy krokietów lub w talerzach z małymi uszkami. →