Wykonanie
Składniki:2 uda z
kurczaka2 skrzydełka z
kurczaka1 pojedyncza
pierś kurczaka100g.
wątróbki wieprzowej1 duża
cebula (lub 2 mniejsze)4
marchewki2
pietruszki1/2 bulwy
selera1
por-biała część1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej1 łyżka :
przyprawy do kurczaka,
przyprawy do mięsa mielonego,
czosnku granulowanego1 łyżeczka:
soli ,
pieprzu1/2 łyżeczki
chiliMus:1 dojrzałe
awokado ( ważne by było dojrzałe)2 łyżki
śmietany 18%1/2 łyżeczki:
pieprzu ,
chiliszczypta
soliPrzygotowanie:
Mięso z kurczaka myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym gotujemy do miękkości. Warzywa( bez
cebuli) obieramy , myjemy także gotujemy do miękkości. Ugotowane
mięso oddzielamy od kości , wraz z warzywami dzielimy na mniejsze kawałki.Odstawiamy do przestygnięcia
Wątróbkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym .
Cebulę obieramy kroimy w piórka. Smażymy na odrobinie
oleju do zarumienienia. Najpierw przesmażamy
wątróbkę , później dorzucamy
cebulę. Odstawiamy do przestygnięcia.Mus:
Awokado przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa lub miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy
śmietanę oraz
przyprawy , łączymy razem.
Mięso oraz warzywa także przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa czynność powtarzamy 2
razy. Dodajemy
jajko ,
bułkę tartą oraz wszystkie
przyprawy. ( próbujemy
mięsa wg. potrzeby doprawiamy) Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.Keksówkę smarujemy
masłem oraz wysypujemy
bułką tartą , na dno wykładamy mus
awokado rozsmarowując równo po całości naczynia. Na mus wykładamy masę
pasztetową. Pieczemy przez 45 min w 180st. z termoobiegiem grzanie góra-dół ( środkowa półka)Smacznego