Wykonanie
17 kwietnia 2014Składniki:3 uda z
kurczaka50 g.
wątróbki wieprzowej4
marchewki2
pietruszki1 biała część
pora1/2 bulwy
selera1
cebula3 ząbki
czosnku10 zielonych
oliwek4 plastry
papryki konserwowej1
jajko1 szklanka
bułki tartej1 łyżeczka:
chili ,
soli ,
pieprzu ,
bazyliimasło+
bułka tarta do wysypania keksówki
Przygotowanie:Podudzia ,
wątróbkę oraz
włoszczyznę (
marchew ,
pietruszki ,
seler i
pora) gotujemy do miękkości ( u mnie ugotowane w rosole).
Mięso oraz warzywa kroimy w małe kawałki ( uda oddzielamy od kości).
Cebulę kroimy drobno ,
czosnek przeciskamy przez praskę.Całość mielimy w maszynce do
mielenia mięsa trzy krotnie. Doprawiamy
solą ,
pieprzem ,
bazylią i
chili , dodajemy
jajko i
bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.1/2 masy przekładamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą keksówki wierzch posypujemy pokrojonymi
oliwkami i
papryką konserwową. Przykrywamy resztą masy
pasztetowej.Pieczemy 40 min w 180 st z termoobiegiem grzanie góra-dół. ( środkowa półka)SmacznegoPost navigation← Delikatne ,rozpływające się w ustach
pomidory z wyśmienitym wnętrzem świetnie sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.Zapraszam :)Pikantnie doprawiony mus z
awokado idealnie dopełnia smak delikatnego pasztetu :) →