Wykonanie
2 l
wody2
skrzydła indyka lub porcja rosołowa z
kury (ok. 1 kg)3 średnie
marchewki1
pietruszka½ małego
selera korzeniowegobiała część
pora2 liście
kapusty włoskiej1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1 gałązka
natki pietruszki2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego8 ziarenek
pieprzusóldodatkowo świeżo zmielony
pieprz½ łyżeczki suszonego
lubczyku6
pieczarek(opcjonalnie)Lane kluski2
jajka4 łyżki
miksu mąki bezglutenowejszczypta
soliporcja na 2 litry rosołuBezglutenowy
Lubczyk jest świetną alternatywą dla mało zdrowego
maggi i nadaje potrawie głębi. Pamiętaj, że łatwo dodać go za dużo. Ilość podaną w przepisie możesz dowolnie zmnienić w zależności od własnych upodobań.Rosół1.
Mięso dokładnie umyj pod bieżącą
wodą, włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami zimnej
wody 2. Zagotuj, zdejmij szumowiny i gotuj na małym ogniu pod uchyloną pokrywką przez pół godziny. 3. W tym czasie przygotuj jarzynkę. Warzywa obierz i opłucz. 4.
Marchewki,
seler i
pietruszkę podziel na dwie części. 5.
Cebulę obierz tylko z wierzchniej (brudnej) warstwy łupinek i opal nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni (np. jeśli masz kuchenkę elektryczną). 6. Po pół godzinie dodaj do
wywaru marchew,
pietruszkę,
seler,
por,
cebulę,
czosnek, liście
kapusty włoskiej oraz
ziele angielskie,
liść laurowy i ziarnisty
pieprz. 7. Gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki przez 2 godziny. Rosół ma tylko delikatnie „pykać”, nie wrzeć. 8. Około 30 minut przed końcem gotowania dorzuć łodygę
natki pietruszki. 9. Po 2 godzinach, kiedy rosół jest gotowy, wyłów warzywa i
mięso. 10. Jeśli używasz
pieczarek, przekrój je na ćwiartki i wrzuć do rosołu. Gotuj dodatkowe 5 minut. 11. Na koniec przypraw
solą i świeżo zmielonym
pieprzem oraz dodaj łyżeczkę suszonego
lubczyku. Pamiętaj, żeby solić z umiarem, rosół łatwo przesolić. 12. Podawaj na gorąco, posypany
natką pietruszki, z pokrojonymi plasterkami wyłowionej
marchewki oraz cienkim
makaronem bezglutenowym,
ryżem lub tak jak ja… z lanymi kluskami :-)Lane kluski1.
Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub trzepaczką. 2. Dodaj
mąkę i mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. 3. W trakcie wlej odrobinę
wody. 4. W garnku doprowadź
wodę do wrzenia. 5. Ciasto wlej cienką strużką na gotującą
wodę. Odczekaj ok. pół minuty (bezglutenowe kluski bardzo szybko można rozgotować) i wyłów je łyżką cedzakową na sitko. 6. Podawaj natychmiast z gorącym rosołem.
Domowy rosół jest jednym z moich ulubionych lekarstw na grypę i przeziębienie.
Herbata na grypę i przeziębienieIndyjskie Bhaji czyli placuszki
cebulowe