Wykonanie
Zaszalałam i upiekłam tort
marchewkowy. Uwielbiam ciasto
marchewkowe . Tort
marchewkowy jest jego bardziej wypasioną wersją. Wiadomo tort to tort !Tort
marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty, a kluczem do jego smaku jest
kokosowy cukier i
kokosowe wiórki. Nie dodałam zbyt dużo
cukru, bo
marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta!

Tort przełożyłam masą
czekoladowo serową z dodatkiem
białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do
marchewkowego tortu. Tort
marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi
marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię różne rodzaje
tortów. Odkryłam, że
marchewka świetnie pasuje z
czekoladą. Upiekłam tort
marchewkowo czekoladowy zimą. Tort
marchewkowy z
białym kremem to poniekąd wersja wiosenna
czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z
orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu
torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem!Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej porcji
tortu czuję się jak w niebie!

Składniki:okrągła forma o średnicy 26 cmSpód
marchewkowy5
jajek200 g
kokosowego cukru250 ml
oleju150 g
ananas, drobno pokrojonego1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki zmielonych
goździków½ łyżeczki zmielonego
imbiru2 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli250 g utartej
marchewki, na tarce o dużych oczkach100 ml
kokosowych wiórków300 g
pszennej mąkiKrem czekoladowo serowy400 g
serka philadelphia100 g
masła200 g
cukru pudru200 g
białej czekolady1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu
czekoladowe jajka do dekoracji100 g posiekanych
włoskich orzechów
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Odważ i odmierz suche składniki oprócz
cukru, wymieszaj. Do miski wbij
jajka, dodaj
olej i
cukier. Przygotowując krem pamiętaj aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej i ostudź. Zmiksuj
masło z
cukrem, po czym dodaj
serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną
czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykruj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu pozostawiając 3 czubate łyżki. Wstaw tort do lodówki na godzinę. Wyjmij tort po godzinie, zdejmij obręcz i rozsmaruj krem wokół
tortu. Udekoruj czekoladowymi
jajkami i
orzechami.Polecane przepisyTort makowy z kremem
cytrynowymTort
pomarańczowy z
ajerkoniakiemŚwiąteczny tort
cappuccinoTort
migdałowo bezowy z
malinamiTort
lodowy czekoladowo kawowy