ßßß
Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię różne rodzaje tortów. Odkryłam, że marchewka świetnie pasuje z czekoladą. Upiekłam tort marchewkowo czekoladowy zimą. Tort marchewkowy z białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem!Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej porcji tortu czuję się jak w niebie!
Składniki:okrągła forma o średnicy 26 cmSpód marchewkowy5 jajek200 g kokosowego cukru250 ml oleju150 g ananas, drobno pokrojonego1 łyżeczka waniliowego ekstraktu1 łyżeczka cynamonu½ łyżeczki zmielonych goździków½ łyżeczki zmielonego imbiru2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli250 g utartej marchewki, na tarce o dużych oczkach100 ml kokosowych wiórków300 g pszennej mąkiKrem czekoladowo serowy400 g serka philadelphia100 g masła200 g cukru pudru200 g białej czekolady1 łyżeczka waniliowego ekstraktuczekoladowe jajka do dekoracji100 g posiekanych włoskich orzechów
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Odważ i odmierz suche składniki oprócz cukru, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj olej i cukier. Przygotowując krem pamiętaj aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykruj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu pozostawiając 3 czubate łyżki. Wstaw tort do lodówki na godzinę. Wyjmij tort po godzinie, zdejmij obręcz i rozsmaruj krem wokół tortu. Udekoruj czekoladowymi jajkami i orzechami.Polecane przepisyTort makowy z kremem cytrynowymTort pomarańczowy z ajerkoniakiemŚwiąteczny tort cappuccinoTort migdałowo bezowy z malinamiTort lodowy czekoladowo kawowy