Wykonanie
Fast food w wersji slow, czyli burgery z
buraka. Trochę czasu zajęło mi ich przygotowanie, ale... warto było :) Kotlety z
buraków,
fasoli i
kaszy jaglanej, ukryte w puszystej,
maślanej bułce posypanej
sezamem. Do tego
jarmuż,
cebulka,
kiszony ogórek i
kiełki rzodkiewki. Mniam! Smakują nawet mięsożercom ;)
Bułki burgeroweSkładniki:2,5 szklanki
pszennej mąki1 szklanka ciepłego
mleka10 g świeżych
drożdży1,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki
masłaDodatkowo:1
jajko do posmarowania
bułekodrobina
mlekasezamDrożdże pokruszyć, posypać
cukrem i zalać
mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 min.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski. Wlać zaczyn. Dodać roztrzepane
jajko i
masło.Dokładnie wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 1,5h do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta uformować 8
bułek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min.Posmarować roztrzepanym z
mlekiem jajkiem i posypać
sezamem.Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 min.Kotlety z
burakaSkładniki:2 duże upieczone
burakipuszka
białej fasoli1 torebka
kaszy jaglanej2 ząbki
czosnkuuprażone
ziarna słonecznikanatka pietruszkibułka tartasólpieprz cayennewędzona
paprykagałka muszkatołowaolej rzepakowyKaszę gotujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy starte, upieczone i obrane wcześniej,
buraki, łyżkę
oleju oraz odsączoną z zalewy
fasolę. Całość blenderujemy. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki,
ziarna słonecznika i wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Przyprawiamy wedle uznania. Na koniec, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy
bułkę tartą.Mokrymi dłońmi formujemy burgery i umieszczamy je na blaszce wyłożonej, posmarowanym
olejem, papierem do pieczenia.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 min. W połowie pieczenia delikatnie obracając burgery na drugą stronę.Burgery podajemy w przekrojonej
bułce, z dodatkiem świeżego
jarmużu,
kiełków rzodkiewki, plastrów
cebuli i
ogórka kiszonego . Można je posmarować
sosem czosnkowym lub pastą
sezamową.Pasują do nich frytki z
selera,
batata i
pietruszki.