Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Palce lizać

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (21 głosów)200 g
mąki4
jajka100 g
masłaszczypta
soli3 duże
pory1 szklanka kwaśnej
śmietany2 łyżki
oleju 1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
curry1/4 łyżeczki
pieprzuodrobina
gałki muszkatołowej100 g startego
żółtego seramąka do podsypania ciasta
Tarta z
porami - sposób przygotowania: Z
mąki,
masła, 1
jajka i szczypty
soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, podsypując
mąką. Ułóż je w okrągłej formie. Dokładnie umyj
pory, otrząśnij z
wody i pokrój w talarki. Na patelni z rozgrzanym
olejem duś
pory pod przykryciem 10 min, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę roztrzep z 3
jajkami, dopraw
solą,
pieprzem,
curry i
gałką muszkatołową. Na koniec dodaj
starty ser i wymieszaj. Ułożone w formie do pieczenia ciasto nakłuj gęsto widelcem, ułóż na nim ostudzone
pory. Zalej
śmietaną wymieszaną z
jajkami i
serem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piecz około 40 min.wytrawna
tarta, dobra na ciepło i na zimno. Podawaj ją z
zieloną sałatą lub surówką. Zobacz przepis na Tartę z
porami Nazwa "Berliner Luft" oznacza "Berlińskie powietrze". I faktycznie, ten malinowy deser jest delikatny niczym mgiełka. Zobacz przepis na Deser malinowy Berliner Luft
śmietaną. Czy na zimno, gdy składniki "zasklepią się" i "przejdą" swoimi aromatami. Przeczytaj przepis na tartę z
porami Pudding konsystencją i smakiem przypomina
budyń. Ten w wersji z
kaszy manny i przygotowany na bazie
śmietanki ma nie
waniliowy, ale kremowy i nieco
mleczny smakwyłącznie domeną Francuzów. Belgowie najczęściej przygotowują tzw. flamiche , czyli tartę z
porami i
serem.
Tarta z
porami 200 g
mąki 4
jajka 100 g
masła szczypta
soli 3 duże
pory 1 szklanka kwaśnej
śmietany 2 łyżki
oleju 1/2 łyżeczki
soli 1/2 łyżeczki
curry 1/4 łyżeczki
pieprzu odrobina gałkijeszcze nie wszystko. Na całość sypiemy słodki
cukier puder. Dzieło skończone i gotowe do skosztowania. Zobacz przepis na ciasto z
truskawkami i
rabarbarem Zobacz też menu dnia na:
sałatkę ziemniaczaną z
brokułami (wersja wiosenna), tartę z
porami zapiekanymi ze
śmietaną i
serem oraz
pudding zPRZYSTAWKI, PRZEKĄSKIbajgle z pastą
curry i
bazyliową 7/60błyskawiczna przystawka na ciepło z
sera camembert 5/13
boczek pieczony 4/52carpaccio z gęsi marynowanej z
sałatką z
rzepy 4/30carpaccio z
parmezanem 2/28carpaccio ze
świeżego łososia 1/55ceviche z
ryby i
krewetek - surowa
ryba marynowana z
krewetkami w sosie z cCo do barszczu?

rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Autor: Jerzy Pasikowski I na koniec coś oryginalnego -
tarta z
porami . Chociaż nie wywodzi się z polskiej tradycji kulinarnej, to bardzo dobrze pasuje jako przekąska do czystego barszczu.
Tarta z
porami SkładnikiTanio i ze smakiem

, czy to zapiekane (np. w
pomidorowym sosie czy pod beszamelem), czy jako farsz do tarty bądź quiche, są wyśmienite. Mięsożercom polecamy natomiast niedrogi i smaczny francuski quiche lorraine .
Tarta z
porami 200 g
mąki 4
jajka 100 g
masła szczypta
soli 3 duże
pory 1 szklanka kwaśnej
śmietany 2Słona
gruszka, posmarować
sokiem z cytryny. Na
cykorii ułożyć plastry
gruszki, posypać
orzechami i pokruszonym
serem. Można też podawać indywidualne łódeczki
cykorii napełnione
serem,
gruszką i
orzechami jako finger food.
Tarta z
porem i
gruszkami ciasto: 1 i 1/3 szklanki
mąki, 1/3 szklanki
oleju słonecznikowego, 3 łyżki