ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: do 60 minutIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (21 głosów)200 g mąki4 jajka100 g masłaszczypta soli3 duże pory1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki curry1/4 łyżeczki pieprzuodrobina gałki muszkatołowej100 g startego żółtego seramąka do podsypania ciastaTarta z porami - sposób przygotowania: Z mąki, masła, 1 jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Ułóż je w okrągłej formie. Dokładnie umyj pory, otrząśnij z wody i pokrój w talarki. Na patelni z rozgrzanym olejem duś pory pod przykryciem 10 min, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dopraw solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Ułożone w formie do pieczenia ciasto nakłuj gęsto widelcem, ułóż na nim ostudzone pory. Zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i serem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piecz około 40 min.wytrawna tarta, dobra na ciepło i na zimno. Podawaj ją z zieloną sałatą lub surówką. Zobacz przepis na Tartę z porami Nazwa "Berliner Luft" oznacza "Berlińskie powietrze". I faktycznie, ten malinowy deser jest delikatny niczym mgiełka. Zobacz przepis na Deser malinowy Berliner Luftśmietaną. Czy na zimno, gdy składniki "zasklepią się" i "przejdą" swoimi aromatami. Przeczytaj przepis na tartę z porami Pudding konsystencją i smakiem przypomina budyń. Ten w wersji z kaszy manny i przygotowany na bazie śmietanki ma nie waniliowy, ale kremowy i nieco mleczny smakwyłącznie domeną Francuzów. Belgowie najczęściej przygotowują tzw. flamiche , czyli tartę z porami i serem. Tarta z porami 200 g mąki 4 jajka 100 g masła szczypta soli 3 duże pory 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina gałkijeszcze nie wszystko. Na całość sypiemy słodki cukier puder. Dzieło skończone i gotowe do skosztowania. Zobacz przepis na ciasto z truskawkami i rabarbarem Zobacz też menu dnia na: sałatkę ziemniaczaną z brokułami (wersja wiosenna), tartę z porami zapiekanymi ze śmietaną i serem oraz pudding zPRZYSTAWKI, PRZEKĄSKIbajgle z pastą curry i bazyliową 7/60błyskawiczna przystawka na ciepło z sera camembert 5/13 boczek pieczony 4/52carpaccio z gęsi marynowanej z sałatką z rzepy 4/30carpaccio z parmezanem 2/28carpaccio ze świeżego łososia 1/55ceviche z ryby i krewetek - surowa ryba marynowana z krewetkami w sosie z cCo do barszczu?
rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Autor: Jerzy Pasikowski I na koniec coś oryginalnego - tarta z porami . Chociaż nie wywodzi się z polskiej tradycji kulinarnej, to bardzo dobrze pasuje jako przekąska do czystego barszczu. Tarta z porami SkładnikiTanio i ze smakiem
, czy to zapiekane (np. w pomidorowym sosie czy pod beszamelem), czy jako farsz do tarty bądź quiche, są wyśmienite. Mięsożercom polecamy natomiast niedrogi i smaczny francuski quiche lorraine . Tarta z porami 200 g mąki 4 jajka 100 g masła szczypta soli 3 duże pory 1 szklanka kwaśnej śmietany 2Słona gruszka, posmarować sokiem z cytryny. Na cykorii ułożyć plastry gruszki, posypać orzechami i pokruszonym serem. Można też podawać indywidualne łódeczki cykorii napełnione serem, gruszką i orzechami jako finger food. Tarta z porem i gruszkami ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego, 3 łyżki