Wykonanie
wtorek, 4 Grudzień 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Zapiekane naleśniki z
porem i
szynkąNaleśniki mogłabym jeść codziennie. I to nie tylko na słodko. Dziś mam dla Was naleśniki pachnące
gałką muszkatołową i
szynką, z ciągnącym
serem wewnątrz i chrupiącym na wierzchu. Szczerze polecam.Składniki:szklanka
mlekaszklanka
mąkijajkospora szczypta
soliolej do smażenia2 średniej wielkości
pory10 plastrów
szynki2 łyżki
masłapół łyżeczki tartej
gałki muszkatołowejsól,
pieprz do smaku3-4 łyżki gęstej
śmietanypół szklanki tartego
cheddara + odrobina do posypaniaMiksujemy
mleko z
jajkiem,
mąką i szczyptą
soli. Na niewielkiej ilości
oleju smażymy cienkie naleśniki (z podanych proporcji wyjdzie 5-6 naleśników)Przygotowujemy farsz. W rondlu rozpuszczamy
masło, dodając do niego odrobiną
oleju.
Pory kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzane
masło i przesmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Pokrojoną w plastry
szynkę kroimy w paseczki. Dodajemy do rondelka. Doprawiamy tartą
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Dodajemy
śmietanę, mieszamy aż trochę odparuje. Wsypujemy tarty
cheddar, szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia.Formę żaroodporną natłuszczamy. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu. Składamy w kopertę lub zwijamy w rulonik. Układamy w formie i posypujemy resztą tartego
sera. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, aż
ser na wierzchu naleśników mocno się przyrumieni.Smacznego