ßßß Cookit - przepis na Zapiekane naleśniki z porem i szynką

Zapiekane naleśniki z porem i szynką

nazwa

Wykonanie

wtorek, 4 Grudzień 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Zapiekane naleśniki z porem i szynką
Naleśniki mogłabym jeść codziennie. I to nie tylko na słodko. Dziś mam dla Was naleśniki pachnące gałką muszkatołową i szynką, z ciągnącym serem wewnątrz i chrupiącym na wierzchu. Szczerze polecam.
Składniki:
szklanka mleka
szklanka mąki
jajko
spora szczypta soli
olej do smażenia
2 średniej wielkości pory
10 plastrów szynki
2 łyżki masła
pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki gęstej śmietany
pół szklanki tartego cheddara + odrobina do posypania
Miksujemy mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cienkie naleśniki (z podanych proporcji wyjdzie 5-6 naleśników)
Przygotowujemy farsz. W rondlu rozpuszczamy masło, dodając do niego odrobiną oleju. Pory kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i przesmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Pokrojoną w plastry szynkę kroimy w paseczki. Dodajemy do rondelka. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy aż trochę odparuje. Wsypujemy tarty cheddar, szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Formę żaroodporną natłuszczamy. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu. Składamy w kopertę lub zwijamy w rulonik. Układamy w formie i posypujemy resztą tartego sera. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, aż ser na wierzchu naleśników mocno się przyrumieni.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/nalesniki-placki-kluski/zapiekane-nalesniki-z-porem-i-szynka