ßßß Cookit - przepis na Mały guiche lorraine

Mały guiche lorraine

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 220 gramów
masło 0,5 kostek
sól 1 szczypta
olej według uznania
szynka, plastry 150 gramów
ser gruyere 100 gramów
natka pietruszki posiekana 2 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
śmietana 300 mililitrów
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać masło, mieszając z mąką, dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cienko rozwałkować i wyłożyć nim 8 natłuszczonych olejem foremek do pieczenia o średnicy 10 cm i wysokości 3,5 cm. Piec 15 minut w 220 stopniach.
Szynkę pokroić w małą kostkę. Ser utrzeć na tarce. Szynkę i ser połączyć z jajkami rozbitymi ze śmietaną, dodać natkę, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Masę wylać do wypieczonych foremek z ciasta, tak aby sięgała brzegu. Ponownie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub schłodzone.
Uwagi:
Z tego samego ciasta i takiej samej masy można upiec 1 duży guiche lorraine.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4842/Maly-guiche-lorraine