Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 220 gramów
masło 0,5 kostek
sól 1 szczypta
olej według uznania
szynka, plastry 150 gramów
ser gruyere 100 gramów
natka pietruszki posiekana 2 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
śmietana 300 mililitrów
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
solą, dodać
masło, mieszając z
mąką, dolać
wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cienko rozwałkować i wyłożyć nim 8 natłuszczonych
olejem foremek do pieczenia o średnicy 10 cm i wysokości 3,5 cm. Piec 15 minut w 220 stopniach.
Szynkę pokroić w małą kostkę.
Ser utrzeć na tarce.
Szynkę i
ser połączyć z
jajkami rozbitymi ze
śmietaną, dodać
natkę, doprawić do smaku gałką,
solą i
pieprzem. Masę wylać do wypieczonych foremek z ciasta, tak aby sięgała brzegu. Ponownie piec przez 20 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub schłodzone.Uwagi:Z tego samego ciasta i takiej samej masy można upiec 1 duży guiche lorraine.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: