Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 100 gramów
jajka 5 sztuk
orzeszki pinii mielone 30 gramów
mąka 200 gramów
marchewka 500 gramów
seler 375 gramów
por 1 sztuk
natka pietruszki 2 pęczek
śmietana 400 gramów
szynka 125 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła, 1/4 łyżeczki
soli, orzeszków oraz 2 łyżek zimnej
wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.Oczyszczona
marchewkę pokroić w cienkie plastry. oczyszczonego
pora oraz
seler również pokroić. Włożyć warzywa do wrzącej
wody i gotować 5 minut, odcedzić.
Natkę oczyścić i usunąć łodyżki.
Jajka roztrzepać ze
śmietaną i doprawić
solą,
pieprzem oraz gałką.Rozwałkować ciasto na okrąg i przełożyć do średniej wielkości natłuszczonej tortownicy. Mocno docisnąć brzegi, spód po nakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć najpierw pokrojona
szynkę, ugotowane warzywa i gałązki
pietruszki. Piec ok. 75 minut w 175 stopniach. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową. Ciasto można podawać z
twarożkiem ziołowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: