ßßß Cookit - przepis na Tort z warzyw

Tort z warzyw

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 100 gramów
jajka 5 sztuk
orzeszki pinii mielone 30 gramów
mąka 200 gramów
marchewka 500 gramów
seler 375 gramów
por 1 sztuk
natka pietruszki 2 pęczek
śmietana 400 gramów
szynka 125 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, 1/4 łyżeczki soli, orzeszków oraz 2 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.
Oczyszczona marchewkę pokroić w cienkie plastry. oczyszczonego pora oraz seler również pokroić. Włożyć warzywa do wrzącej wody i gotować 5 minut, odcedzić. Natkę oczyścić i usunąć łodyżki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą,pieprzem oraz gałką.
Rozwałkować ciasto na okrąg i przełożyć do średniej wielkości natłuszczonej tortownicy. Mocno docisnąć brzegi, spód po nakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć najpierw pokrojona szynkę, ugotowane warzywa i gałązki pietruszki. Piec ok. 75 minut w 175 stopniach. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową. Ciasto można podawać z twarożkiem ziołowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12877/Tort-z-warzyw