ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 100 gramówjajka 5 sztukorzeszki pinii mielone 30 gramówmąka 200 gramówmarchewka 500 gramówseler 375 gramówpor 1 sztuknatka pietruszki 2 pęczekśmietana 400 gramówszynka 125 gramówgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki, masła, 1/4 łyżeczki soli, orzeszków oraz 2 łyżek zimnej wody zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i na 30 minut wstawić do lodówki.Oczyszczona marchewkę pokroić w cienkie plastry. oczyszczonego pora oraz seler również pokroić. Włożyć warzywa do wrzącej wody i gotować 5 minut, odcedzić. Natkę oczyścić i usunąć łodyżki. Jajka roztrzepać ze śmietaną i doprawić solą,pieprzem oraz gałką.Rozwałkować ciasto na okrąg i przełożyć do średniej wielkości natłuszczonej tortownicy. Mocno docisnąć brzegi, spód po nakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć najpierw pokrojona szynkę, ugotowane warzywa i gałązki pietruszki. Piec ok. 75 minut w 175 stopniach. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową. Ciasto można podawać z twarożkiem ziołowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: