ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmasło 0,5 kostekjajka 5 sztukmarchewki małe 1 kilogramówśmietana gęsta 1 szklaneknatka pietruszki suszona 1 łyżek deserowychszczypiorek suszony 1 łyżek deserowychbułka tarta 2 łyżek stołowychszczypiorek, pęczek 0,5 sztukcukier według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: z mąki, masła, 1 jajka, szczypty soli i cukru wyrobić gładkie jednolite ciasto. Rozwałkować na placek i wylepić nim natłuszczoną formę do tarty. Spód gęsto po nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.Oczyszczone marchewki gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.Zalewa: śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem oraz otartą gałką. Dodać suszony szczypiorek i natkę.Schłodzone ciasto posypać tartą bułką. Na spodzie ułożyć marchewki i polać zalewą śmietanowo-jajeczną. Piec 50 minut w 175 stopniach. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: