ßßß Cookit - przepis na Tarta marchewkowa

Tarta marchewkowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 0,5 kostek
jajka 5 sztuk
marchewki małe 1 kilogramów
śmietana gęsta 1 szklanek
natka pietruszki suszona 1 łyżek deserowych
szczypiorek suszony 1 łyżek deserowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
szczypiorek, pęczek 0,5 sztuk
cukier według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ciasto: z mąki, masła, 1 jajka, szczypty soli i cukru wyrobić gładkie jednolite ciasto. Rozwałkować na placek i wylepić nim natłuszczoną formę do tarty. Spód gęsto po nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Oczyszczone marchewki gotować 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Zalewa: śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem oraz otartą gałką. Dodać suszony szczypiorek i natkę.
Schłodzone ciasto posypać tartą bułką. Na spodzie ułożyć marchewki i polać zalewą śmietanowo-jajeczną. Piec 50 minut w 175 stopniach. Danie posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5056/Tarta-marchewkowa