ßßß Cookit - przepis na Fun & Taste: a bo mnie wzięło na MARCHEWKI ;)

Fun & Taste: a bo mnie wzięło na MARCHEWKI ;)

nazwa

Wykonanie

1,5 kg marchewki
1 l bulionu warzywnego z kostki
1 pęczek świeżo posiekanej natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
250 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej do wysmarowania formy ( bądż forma silikonowa)
Marchewki obrać, umyć, odłożyć z 5-6szt cienkich marchewek tej samej grubości. Resztę pokroić na plasterki i gotować 20 minut w 750 ml bulionu.
Całe marchewki ułożóne w jednej warstwie smażyc na 2 łyżkach masła przez 5 minut. Wlać resztę bulionu i wino, doprawić solą i cukrem i odparować płyn, obracając marchewki by pokrył się równomiernie gęstym sosem.
Pokrojone marchewki, zmiksować, dodać resztę masła, przestudzić. Następnie dodać jajka, posiekaną natkę, śmietanę, sok i skórkę z cytryny i mąkę. Przyprawić solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową. formę wysmarować olejem. Na dnie ułożyc warstwę masy marchewkowej, następnie całe marchewki, warstwę masy, całe marchewki, zakończyć warstwą masy.
Formę przykryć natłuszczoną folią. Piec 1,5 godziny w KĄPIELI WODNEJ,
w 180°C ( termoobieg 160°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić na noc do lodowki.
Wstyd się przyznać :( połowę pasztetu zjadłam sama.
Po pierwszym kawałku nie mogłam się oprzeć następnym :)
You can translate this page with the translator on top of the page of the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/01/bo-mnie-wzieo-na-marchewki.html