ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 11(z pieczeniem / smażeniem): 125 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomarchewka 1,75 kilogramówrosół 1 litrównatka pietruszki 1 sztukmargaryna 190 gramówcukier 2 łyżek stołowychwino białe 100 mililitrówjajka 6 sztukmąka 2 łyżek stołowychsoku z cytryny 1 łyżek stołowychgęsta śmietana 200 mililitrówgałka muszkatołowa według uznaniamargaryna według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Marchewkę oczyścić,umyć, odłożyć 750 g marchewek tej samej wielkości,resztę pokroić na talarki, włożyć do 750 ml gorącegorosołu i gotować 20 minut. Całe marchewki ułożyć w jednym rzędzie w płaskim rondlu, dodać 2 łyżkimargaryny, postawić na silnym ogniu i smażyć5 minut, po czym ogień zmniejszyć, marchewki zalać250 ml rosołu i winem, dodać sól i cukier i gotowaćdo odparowania sosu, obracając je, by równomierniepokryły się gęstym sosem z gotowania. Ostudzić.Natkę pietruszkiopłukać, wysuszyć i posiekać. Ugotowaną marchewkę w talarkach zmiksować. Wbić jajka, dodać śmietanę,sok cytrynowy, skórkę cytrynową, margarynę i mąkę,wsypać pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem i utartągałką muszkatołową, dokładnie wymieszać.Formę pasztetowąwysmarować margaryną, wyłożyć folią aluminiową i ponownie posmarować margaryną. Na dnie ułożyćwarstwę masy marchewkowej, następnie warstwę całych marchewek w sosie, ponownie warstwę masy,marchewki i zakończyć warstwą masy. Formęprzykryć natłuszczoną folią i wstawić do gorącejkąpieli wodnej w nagrzanym do temp. 150°Cpiekarniku. Piec przez l godzinę.Po upieczeniuzdjąć folię, pasztet ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Podawać pokrojony na plastry z sosami ziołowymi.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: