Wykonanie
Składniki4 porcje4
piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
olej do głębokiego smażeniawykałaczki
Masło ziołowe60 g
masła2 małe ząbki
czosnku, drobno posiekane1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego
szczypiorku1/4
cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
sól i
pieprzPanierka
mąka, około 30 g
bułka tarta, około 90 g1 roztrzepane
jajkoMarchewka glazurowana600 g małych
marchewek50 g
masła2 łyżeczki
cukrusól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanieW miseczce wymieszać
masło z
czosnkiem,
natką,
szczypiorkiem,
skórką z cytryny i
sokiem. Doprawić
solą i
pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej.
Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z
masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek.Umieścić
mąkę,
jajko i
bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w
mące, później w
jajku a na koniec w
bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.Rozgrzać głęboki
olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura
oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.
Marchewka glazurowana
Młode marchewki oskrobać, jesienne obrać. Opłukać i jeśli są duże, pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać
masło na małym ogniu. Włożyć
marchewki i mieszając smażyć aż pokryją się
masłem. Wlać tyle
wody aby tylko przykryła
marchewki. Doprawić
solą i
pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 - 30 minut.Pod koniec gotowania w rondelku nie powinno być płynu (jeśli jest można zwiększyć ogień i zredukować). Jeśli
marchewki są jeszcze twarde, należy dolać trochę
wody i dalej gotować, aż zmiękną.
Marchewki posypać
cukrem i delikatnie mieszając podgrzewać kilka minut, aż pokryją się glazurą. Doprawić do smaku.
Marchewki jesienne należy dłużej gotować, dolewając od czasu do czasu
wody gdy odparuje.Propozycja podania
ZIEMNIAKI GOTOWANE NA PARZE ZE
ŚMIETANĄ I
SZCZYPIORKIEM lub po prostu
ziemniaki z łyżką
śmietany.