Wykonanie
Nie przetłumaczyłam dosłownie nazwy potrawy ale jest to
pierś z kurczaka z pysznym
masełkiem czosnkowo -
ziołowym. Dodatkowo towarzyszą tu smażone ziemniaczki z lekką nutą
czosnku. Do tego suróweczka i obiad jak marzenie. Wiele osób może odstraszyć
czosnek ale proponuję nie rezygnować z dania tylko pominąć go. Zapewniam, że też będzie super smakowało tylko uprzednio należało by masełko doprawić np.
solą lub
pieprzem. Przepis z książki Rachel Allen " Rachel`s food for living ".
Składniki : ( dla 4 osób )4
piersi z kurczakasól, świeżo mielony
pieprz100 g
masła o temp. pokojowej2-4 ząbki
czosnku1 łyżka pociętych świeżych
ziół :
natka pietruszki,
szczypiorek i
estragonsok i skórka z połowy
cytryny50 g
mąki1 duże
jajo6 łyżek
bułki tartej25 g
masła4 łyżki
olejuZiemniaki :8
ziemniaków30-60 ml
olejusól i świeżo zmielony
pieprz2 duże ząbki
czosnku1-2 łyżeczki pociętego świeżego
rozmarynu lub
tymianku ( pominęłam )Piersi płuczemy pod
wodą, osuszamy.
Ostrym nożem rozcinamy
kurczaka wzdłuż, tworząc tzw. kieszonkę. Nie przecinamy do końca. Kieszonkę będziemy nadziewać także nie może nic z niej wylecieć. Kiedy już rozetniemy piersi,
pieprzymy je i solimy. Odkładamy na bok.
Masło wkładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięte lub starte na małych oczkach ząbki
czosnku. Następnie dodajemy
zioła, sok i startą
skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Tak powstałe nadzienie dzielimy na 4 części i każdą z nich nadziewamy kieszonki
piersi kurczaka. Formujemy, żeby nadzienie zbytnio nie odstawało.Otwór spinamy wykałaczkami żeby nic nam nie wyleciało. Kształtem pierś nie ma ulec zmianie. Ma wyglądać jak na początku przed nacięciem.
Jajo rozmącamy. Na patelni rozgrzewamy
olej z
masłem. Piersi panierujemy najpierw w mace,
potem w
jajku i na koniec w
bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ziemniaki kroimy w nie za grube talarki. Osuszamy kuchennym papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy
olej. Dorzucamy
ziemniaki, solimy,
pieprzymy i smażymy od czasu do czasu przemieszawszy je. Mają się usmażyć na złoty kolor. Z wierzchu chrupiące w środku miękkie. W tym momencie dorzucamy starty lub przeciśnięty
czosnek i
zioła (
tymianek,
estragon bądź
tymianek ). Podsmażamy jeszcze chwilę aż
czosnek zrobi się złoty ale nie czarny - będzie gorzki. Gotowe
ziemniaki odsączamy z nadmiaru
oleju na sitku lub papierowym ręczniku.Piersi podajemy razem z
ziemniakami. Do tego nasza ulubiona suróweczka i obiad gotowy :)Smacznego :)