ßßß
Składniki:jaja 2sok z ½ cytrynysól, sól ziołowapieprz świeżo zmielonynatka pietruszki (świeżo posiekana) 1 łyżkafilety z piersi kurczaka bez skóry 4 (ok. 250g)zioła ulubione najlepiej świeże np. liście szałwi 8, igły rozmarynu 2 łyżkibułka tarta i mąka pszenna do panierki po 3 łyżkiolej do głębokiego smażeniaWykonanie:Jaja roztrzepać z sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i ziołami.Mięso kurczaka opłukać pod zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w spore kawałki. Marynować 30 minut w jajach wymieszanych z przyprawami i ziołami.Kawałki mięsa wyjąc z marynaty, panierować w mące i smażyć na złoto z obu stron w gorącym, głębokim tłuszczu. Następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać solą ziołową, wyłożyć na półmisek.