Wykonanie
Świetny pomysł na urozmaicenie
ziemniaków. Dobrze smakują same w sobie bez
mięsnych dodatków. Super komponują się z cieplutkim rozpływającym
ziołowym masełkiem. Banalnie proste. Przepisz miesięcznika " Dobre rady ".
Składniki :700 g niedużych
młodych ziemniaków200 g miękkiego
masła3 łyżki posiekanych świeżych
ziół :
tymianku,
natki pietruszki i
estragonu ( u mnie suszone, zamiast
tymianku dałam
oregano )2 ząbki
czosnkuskórka otarta z jednej
cytrynysól,
pieprzDo miękkiego
masła dodajemy
zioła,
skórkę z cytryny sól,
pieprz i starty na drobnych oczkach
czosnek. Mieszamy dobrze, żeby wszystko się ładnie połączyło. Przekładamy do folii spożywczej, zwijamy w walec i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 30 minut.
Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą
wodą. Osuszamy.Z papieru do pieczenia ( u mnie folia do pieczenia ) wycinamy dość spore kwadraty. Na każdym układamy po kilka
ziemniaków i 2-3 plasterki
masła. Formujemy woreczek, zawiązujemy sznurkiem lub nitką a w przypadku folii do pieczenia zciskamy szczelnie żeby nie było żadnych dziur. Wszystkie pakunki umieszczamy na blaszy do pieczenia i pieczemy w temp. 180°C około 40 minut. Oczywiście czas zależy od wielkości
ziemniaków.Smacznego :)