Pin ItPatatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu.Składniki:1 kg młodych małych ziemniaków3 ząbki czosnku3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosok z połowy cytrynysólświeżo zmielony pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszkiWykonanie:Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnekMieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone.