ßßß Cookit - przepis na Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe

Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu.
Składniki:
1 kg młodych małych ziemniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze 20-25 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na pół.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnek
Mieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/07/patatas-alioli-czyli-hiszpanskie.html