ßßß
Składniki:Surówka1/2 małej czerwonej kapusty – drobno poszatkowana1 jabłko – starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórką)1 marchewka – starta na tarce o grubych oczkach (wcześniej umyłam i obrałam)1/2 czerwonej cebuli – drobno posiekanaspora garść suszonej żurawiny – może być pokrojona na połówki lub ćwiartkispora garść natki pietruszki – drobno posiekanaSos1 łyżka majonezupół łyżki miodu2-3 łyżeczki tahini (opcjonalnie, ale polecam bardzo!)sok z połówki cytrynysól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski wkładamy kapustę, jabłko, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu i zalewamy nim sałatkę, doprawiamy do smaku. Surówka smakuje najlepiej jak przegryzie się kilka minut (albo kilka godzin w lodówce). Przed samym jedzeniem dodajemy suszoną żurawinę – oczywiście można dodać ją również na samym początku, ale jeśli będzie dodana na końcu to nadal pozostanie lekko chrupiąca i nie rozmięknie w sałatce.