Wykonanie
Składniki:Surówka1/2 małej
czerwonej kapusty – drobno poszatkowana1
jabłko – starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórką)1
marchewka – starta na tarce o grubych oczkach (wcześniej umyłam i obrałam)1/2
czerwonej cebuli – drobno posiekanaspora garść
suszonej żurawiny – może być pokrojona na połówki lub ćwiartkispora garść
natki pietruszki – drobno posiekanaSos1 łyżka
majonezupół łyżki
miodu2-3 łyżeczki tahini (opcjonalnie, ale polecam bardzo!)sok z połówki
cytrynysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski wkładamy
kapustę,
jabłko,
marchewkę,
czerwoną cebulę oraz
natkę pietruszki. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu i zalewamy nim
sałatkę, doprawiamy do smaku. Surówka smakuje najlepiej jak przegryzie się kilka minut (albo kilka godzin w lodówce). Przed samym jedzeniem dodajemy
suszoną żurawinę – oczywiście można dodać ją również na samym początku, ale jeśli będzie dodana na końcu to nadal pozostanie lekko chrupiąca i nie rozmięknie w
sałatce.