ßßß
Ziemniaczki:około 1 kg młodych ziemniaków2 łyżeczki soliJeżeli tylko się da z ziemniaków zeskrobujemy skórkę a nie obieramy w tradycyjny sposób. Do garnka wlewamy odrobię wody i rozkładamy sitko, ewentualnie do gotowania na parze używamy specjalnego urządzenia (jeżeli takie jest w domu). Ziemniaczki w zależności od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki, te całkiem małe mogą pozostać w całości. Ostrożnie solimy je do smaku, jedna dodajemy nie więcej niż 2 łyżeczki soli. Dlaczego zwracam uwagę, aby robić to ostrożnie? Ten sposób przygotowywania ziemniaków ma taki minus, że sól kiepsko się rozprowadza i jeden ziemniak może być przesolony a drugi niedosolony. Ziemniaczki gotujemy pod przykryciem do miękkości, możemy sprawdzić je po 30 - 40 minutach.
pęczek koperku1 małe opakowanie jogurtu naturalnego2 - 3 łyżki majonezusól i pieprz do smakuKoperek drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą jogurt naturalny, majonez i posiekany koperek, doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Jogurt naturalny możemy zastąpić greckim.