Wykonanie
Pstrąg nadziewany
natką pietruszki to pomysł na wyborny obiad lub kolację. Świetnie smakuje nie tylko wielbicielom ryb. Ma aksamitny , delikatny smak dlatego z chęcią zjadają go również moje pociechy.
składniki na 4 porcje4
pstrągisok z połowy
cytryny2 pęczki
natki pietruszki2 ząbki
czosnkutymianek,
estragonsól i
pieprz125 g
masła3 łyżki
oliwy z oliwek1 kg
ziemniakówprzepisDo naczynia nalewamy
oliwę z oliwek , dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sok z cytryny i
przyprawy (
sól ,
pieprz,
estragon i
tymianek).Wypatroszoną
rybę , myjemy a następnie nasączamy ją z każdej strony w przygotowanej marynacie. Do środka
pstrąga wkładamy
masło i dużą ilość posiekanej
natki pietruszki .
Rybę zawijamy w folię aluminiową i układamy w rozgrzanym piekarniku . Pieczemy w zależności od wielkości
ryby od 15 do 20 minut.
Ziemniaki kroimy na kawałki i obgotowujemy je 5 minut w wodzie, a następnie odcedzamy , przyprawiamy
tymiankiem ,
rozmarynem solą i
pieprzem i pieczemy razem z
rybą ok 20 minut. Danie można podawać z różnego rodzaju surówkami.