ßßß
SKŁADNIKI:2 świeże pstrągi4 obrane ziemniaki2 łyżki masła2-3 gałązki koperkusól, pieprz, sok z cytryny4 cienkie plasterki cytryny4-5 obrane ziemniakigarść pomidorków koktajlowychpół papryczki chillicebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy3-4 gałązki natki pietruszki (można użyć suszonej)łyżeczka tymiankuPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki kroimy w cząstki, cebulę w piórka, a chilli i czosnek w plasterki. Wszystko razem mieszamy wraz z pomidorkami, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i oliwą. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni C przez ok. 30 minut.Pstrągi myjemy, oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miękkie masło łączymy z posiekanym koperkiem i nacieramy nim ryby od środka. Na końcu do każdej ryby wkładamy po dwa plasterki cytryny.Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, układamy na nich ryby i zapiekamy przez 15-17 minut. Ryba po tym czasie będzie soczysta i delikatna. Smacznego!