Wykonanie
Moją propozycją na jutrzejszy obiad jest pyszna, świeżutka
rybka z pieczonymi
ziemniakami i
pomidorkami koktajlowymi. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje wybornie.
Pstrągi, które widzicie przygotowałam w formie samych
tuszek ponieważ widok całej
ryby na talerzu wyzwala u mnie skrajne emocje... też tak macie? Na szczęście, smaku to nie zmienia :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:2 świeże
pstrągi4 obrane
ziemniaki2 łyżki
masła2-3 gałązki
koperkusól,
pieprz,
sok z cytryny4 cienkie plasterki
cytryny4-5 obrane
ziemniakigarść
pomidorków koktajlowychpół
papryczki chillicebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy3-4 gałązki
natki pietruszki (można użyć suszonej)łyżeczka
tymiankuPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki kroimy w cząstki,
cebulę w piórka, a
chilli i
czosnek w plasterki. Wszystko razem mieszamy wraz z
pomidorkami, posiekaną
natką pietruszki,
tymiankiem i
oliwą. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni C przez ok. 30 minut.
Pstrągi myjemy, oczyszczamy, nacieramy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Miękkie
masło łączymy z posiekanym
koperkiem i nacieramy nim
ryby od środka. Na końcu do każdej
ryby wkładamy po dwa plasterki
cytryny.Gdy
ziemniaki zaczną się rumienić, układamy na nich
ryby i zapiekamy przez 15-17 minut.
Ryba po tym czasie będzie soczysta i delikatna. Smacznego!