ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony z ziemniakami

Pstrąg pieczony z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Moją propozycją na jutrzejszy obiad jest pyszna, świeżutka rybka z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje wybornie. Pstrągi, które widzicie przygotowałam w formie samych tuszek ponieważ widok całej ryby na talerzu wyzwala u mnie skrajne emocje... też tak macie? Na szczęście, smaku to nie zmienia :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:
2 świeże pstrągi
4 obrane ziemniaki
2 łyżki masła
2-3 gałązki koperku
sól, pieprz, sok z cytryny
4 cienkie plasterki cytryny
4-5 obrane ziemniaki
garść pomidorków koktajlowych
pół papryczki chilli
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3-4 gałązki natki pietruszki (można użyć suszonej)
łyżeczka tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki kroimy w cząstki, cebulę w piórka, a chilli i czosnek w plasterki. Wszystko razem mieszamy wraz z pomidorkami, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i oliwą. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni C przez ok. 30 minut.
Pstrągi myjemy, oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miękkie masło łączymy z posiekanym koperkiem i nacieramy nim ryby od środka. Na końcu do każdej ryby wkładamy po dwa plasterki cytryny.
Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, układamy na nich ryby i zapiekamy przez 15-17 minut. Ryba po tym czasie będzie soczysta i delikatna. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/10/pstrag-pieczony-z-ziemniakami.html