Wykonanie
Lato w tym roku rozpieszcza nas pogodą jak ze śródziemnomorskich kurortów. Jest tak ciepło, że tradycyjne obiady w wolne dni odchodzą w zapomnienie. Czy Wy też tak macie? U nas sezon grillowy trwa w najlepsze. Co weekend rozgrzewamy grilla do czerwoności i celebrujemy czas posiłków spożywanych na świeżym powietrzu.Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne ziemniaczki z grilla, który dawno temu dostałam od mojej koleżanki. Od tego czasu, gdy tylko grillujemy, ziemniaczki muszę być. Najpyszniejsze są te
młode, więc czas na nie jest odpowiedni. Podaję je do
mięska z grilla wraz z
sosem czosnkowym, ale
solo również są pyszne. Zapraszam!
SKŁADNIKI: na ok. 10 sztuk10-15
młodych ziemniaczków (na jedną część folii 1-1,5
ziemniaka)1-2
cebule10 kosteczek
masła 1x1 cm2-3 ząbki
czosnkunatka pietruszkisól,
pieprz lub
Vegetafolia aluminiowa (gruba)PRZYGOTOWANIE:Ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie talarki (
młode nie obieramy ze skórki).
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce.
Czosnek obieramy i przeciskamy. Folię aluminiową rwiemy na duże prostokąty (ok. 17 cm szerokie). Na każdej foli układamy ziemniaczane talarki, na nich układamy
cebulkę, troszkę
czosnku, kosteczkę
masła i
natkę. Całość sypiemy
przyprawami i szczelnie zamykamy. Pakunki układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy je do czasu, aż
ziemniaki będą miękkie (ok. 15 min). Smacznego!